Rundveehouderij

Nieuws 2954 x bekeken 47 reacties

VVD: gespreid betalen superheffing ook in Nederland

Den Haag – VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat het ook voor Nederlandse boeren mogelijk moet zijn om de superheffing in termijnen te betalen. Deze week werd in Brussel besloten dat er een mogelijkheid komt om de superheffing in drie jaar te betalen. Deelname aan deze regeling mogen lidstaten zelf bepalen.

"De VVD blijft het jammer vinden dat het niet gelukt is om een zachte landing te bewerkstelligen voor de Nederlandse melkveehouders. Nu op Europees niveau is besloten dat betaling in termijnen mogelijk wordt, ben ik van mening dat dit ook voor de Nederlandse boer opengesteld zou moeten worden", vindt Lodders. Ze noemt gelijk speelveld als belangrijkste argument voor haar standpunt. "Andere lidstaten zullen deze mogelijkheid bieden en dan moeten onze boeren diezelfde mogelijkheid hebben."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is tegen de betaling in termijnen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze eerder dat boeren weten dat ze superheffing moeten betalen als ze hun quotum overschrijden en dat ze daar rekening mee moeten houden.

Betalen in termijnen veroorzaakt volgens Dijksma veel administratieve rompslomp en het levert boeren weinig op, omdat ze de superheffing toch moeten betalen.

PvdA steunt Dijksma in haar standpunt. Ook CDA is niet enthousiast over de regeling. Vanuit de sector zijn ook nog geen verzoeken geweest om de regeling voor Nederland in gebruik te nemen.

Laatste reacties

 • boer drenth


  Geen gezeur. Gewoon afrekenen. Dijksma heeft gelijk. Wat zachte landing. Ze wisten precies waar ze mee bezig zijn ,en nu maar jammeren.

 • kremer

  Schande, vorig jaar moesten wij ook in 1 keer betalen waarom kan dat nu niet.

 • hansvanbergen


  Goed zo das dan ook weer duidelijk. Voor hetv eerst in mijn leven VVD stemmen. Kennelijk is dat de enige partij die inzicht heeft in de wereld van ondernemen. Een nieuwe melkveestal kun je niet in een 1 dag bouwen. Laat staan 18000 melkveestallen. En toch moet er minimaal iedere 30 jaar op iedere boerderij een nieuwe stal gebouwd worden. En dan nog een jongveestal. Vooeropslag  mestopslag. Al die investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan zijn voorbereid op de toekomst.  Echter er was niet meer genoeg melkquotum voor iedereen en daardoor explodeerde de quotumprijs. Dit had allemaal opgelosd moeten worden door de zachte landing. Echter die kwam nooit.

 • hansvanbergen


  De gemiddelde bedrijfsomvang groeide met honderduizenden liters de afgelopen jaren.  Dit gaat leiden tot een enorme finacieele clash.  Dat instanties als LTO hier niet bovenop duiken duid ook al op een aanzienlijke afstand tot de realiteit.  Zie je ook terug in de reacties. Je hebt het melkgeld toch al gebeurd? Goh wel? En zouden bank verzekering gas water licht accountant veevoerleverancier loonwerker reparatiebedruijven leveranciers van strooisel reinigingingsmiddelen etc etc ook niet eendeel daarvan moeten hebben?? Leen maar bij een bank dat is natuurlijk veel duurder.  En banken lenen heel moeilijk en zeker voor iets wat nog maar een paar weken bestaat.

 • hansvanbergen


  Volgens Staats secretaris Dijksma is het kei moeilijk om te innen. Goh. Superheffing wordt al 30 jaar geind. Hoe moeilijk kan het zijn? Als je enig zakelijk inzicht hebt weet je al snel dat het makkelijk is om 3 jaar 20.000 euro te innen dan 1 jaar 60.000 euro.  Het kan gewoon op dezelfde manier als altijd.  Zoveel verloop is er niet in de melkveehouderij.  Mocht iemand voortijdig stoppen met melken kan het openstaande bedrg verrekend worden met de nabetaling, geld vrije ledenrekening of obligatie rekening. Anders is er nog de betalingsrechten. En anders de fiscus die kan heffen.

 • joopi

  gewoon aftikken in 1 jaar, geen gezeik

 • groot731


  als de italianen hun achterstallige superheffing in 1 keer betalen betaal ik het ook in 1 keer....

 • hansvanbergen


  Dan doe je dat toch Joopi.  Niemand houdt je tegen.  Ik zou vandaag meteen alvast betalen.

 • prutser

  Ik betaal 45000,00 superheffing .Als ik over 3 jaar mag uitsmeren  heb ik 30000,00 euro om mee te werken.Kan ik 30 koeien van kopen die het wel weer terug verdienen.Heb ook nog een rente voordeel van 2000 euro

 • tinus888

  als je binnen het quotum gebleven was had je wel 45koeien kunnen kopen en niks hoeven terug verdienen....

 • Mels

  Daarom noemt ie zich ook prutser Tinus😃

 • farmer4life1

  Iedereen die gegroeid is de afgelopen jaren hebben op korte termijn een lage winst. Ze konden immers geen melkquota verleasen, hogere rente lasten en molken meer, dus gebakken lucht betalen. 

  Maar ze hebben wel meer dieren. Waar iemand met 100 koeien die via de PAS naar 200 koeien wil het minder makkelijk heeft dan iemand die snel gegroeid is naar 200 koeien. 2012 t/m 214 is referentie. Dan vervalt de NB vergunning. Of je moet al ammoniak rechten gekocht hebben en je aantal in 3  jaar klaar hebben. Wij moeten in elk geval 125.000 euro superheffing betalen. Liefst met 3 jaar terug betaling. Maar op lange termijn ziet het er goed  uit. No guts no glorie. Wij hebben in elk geval getracht om risico's te spreiden. Lees dierenrechten. (PAS is een verkapping van dierenrechten)

 • hansvanbergen


  Applaus 4 farmer 4life. In een land met 645000 werkelolozen en waar 245000 banen verdwenen zijn is het fijn dat er ondernemers als u zijn. Jammer dat u 125000 euro boete moet betalen voor uw harde werken. Jammer dat u ms hetzelfde bedrag kwijt bent aan de pas. Met cda, pvda en lto kunt u niets. de vvd is nu onze partij.  Ms kunt u geld besparen door lto op te zeggen zo lijkt het nu.

 • Penkie Menki

  Wees een echte kerel en betaal de superheffing in 1 keer zonder een lening af te sluiten, want dat geld moet er gewoon zijn, omdat jullie wisten, dat jullie moesten gaan betalen.

 • Frans-Jan

  Als er iets makkelijk is dan is het wel superheffing innen, hoeft dijksma zelf niks voor te doen enkel opdracht aan de melkfabriek geven. Ik snap echt de afgunst niet van een hoop reageerders op collega's die het wel goed uitkomt om gespreid te betalen, het zou mij niet uitmaken of mijn buurman zijn superheffing in 1 keer of over drie jaar terug betaald.

 • zon

  Het was bekend dat velen superheffing moeten betalen,of dat nu in 1 jaar of 3 jaar moet ,dat moet je zelf weten.
  Een probleen dat dadelijk boven komt drijven is dat waarschijnlijk enkele landen over 3 jaar vergeten te incasseren of het zo draaien dat de boer toch niet betaald,zie Italie.
  En dan heeft NL wel een concurrentie achterstand.

 • Penkie Menki

  Met alles gespreide betaling en dan uiteindelijk NIKS kunnen betalen.  De failliet wordt zo nog maar weer eens uitgesteld, echter, van uitstel komt geen afstel. Hoezo afgunst??????

 • joopi

  hans van bergen overschreeuwt zichzelf weer eens op deze site een ondernemer tikt nou af hans, omdat die ook niet weet of die over 3 jaar de centen beschikbaar heeft. En als je dat niet kan is het gewoon armoe troef bij jou op de toko

 • Foxxy

  vroeger gunden we elkaar de winst niet, 
  TTegenwoordig gunnen we elkaar het verlies niet eens meer! 

 • Elevage

  maar ik vind ondanks alle geschreeuw hierboven wel dat er voor heel europa 1 regel moet gelden. En dat is uiteraard niet zo. De landen met de grootste monden hebben de boel het beste geregeld voor hun boeren, en Nederland............. ach het braafste jongetje is weer ergens schoenen van de meester aan het poetsen

 • tinus888

  en als frans-jan er over 3 jaar met de noorderzon is vertrokken ?

 • hansvanbergen


  Overschreeuwen Joopi? Ik draag argumenten aan en kom met oplossingen. En wat doe jij? Samen met emmerei mels tinus en wat heb je allemaal? Ooit 1 oplossing of argument zien noemen?

 • Fermer

  @hansvanbergen, het argument is, wat ik al vaker op deze site genoemd heb, dat boeren die willens en wetens over het quotum heenmelken, van tevoren van de consequenties op de hoogte waren. Tevens melken ze de melkprijs van de niet-overschrijders ook onderuit door het overaanbod.
  Daarbij, waarom zou ik met een oplossing moeten komen voor jou probleem?

 • Zemann


  iedereen weet dat als je teveel melk levert je superheffing moet betalen. En wel in 1 keer. Jullie hebben daar je bedrijf op in gericht en zullen ook gewoon de consequenties moeten aanvaarden, Diegene die netjes binnen het quotum hebben gemolken zouden anders hiervan de dupe worden, anders hadden deze ook wel een andere strategie gevolgd. Elk bedrijf maakt zijn eigen keuze. Gewoon in 1 keer betalen, kun je dat niet dan heb je een probleem. Verkoop een stukje grond!! Dat zou  mij dan wel weer passen ;) Ronduit belachelijk dat jullie het in drie termijnen zouden mogen betalen.....

 • hansvanbergen


  De melkprijs wordt niet bepaald door die paar liter melk in NL. Maar door de doolar/euro verhouding. Door droogtes en andere klimataologische kwesties. En door de politiek. Rusland boycot bijvoorbeeld.

  Maar goed of jullie nou jaloers zijn of niet of jullie nou iedere nieuwe stal op deze site iedere nieuwe ligbox of melkstal afgekraakt hebben tot op het bot, het gaat toch gebeuren. EN de vetcorrectie komt daar nog eens bij.

 • Fermer

  hansvanbergen, de vetcorrectie geeft jou, en meerderen met zo'n mooie stal en/of melkstal misschien een half jaartje uitstel van het Nederlandse Denemarken-scenario.

 • joopi

  hans van bergen met alle respect wat kan jij dom lullen zeggen:

  Quote van jou #25
  De melkprijs wordt niet bepaald door die paar liter melk in NL. Maar door de doolar/euro verhouding. Door droogtes en andere klimataologische kwesties. En door de politiek. Rusland boycot bijvoorbeeld.

  Het ontkennen van vraag en aanbod gaat nog eens heel groot worden in nederland

 • hansvanbergen


  @Joopi vraag en aanbod is al in NL al vele vele tientallen jaren niet in verhouding maar wordt bepaald op de wereldmarkt.

   

  @emmerei wat bedoel je met denemarken scenario?

 • joopi

  bij jouw gedachten gang levert droogte aan de andere kant van de wereld wel een betere prijs op maar meer produceren aan de nederlandse kant geen druk op de prijzen op.

  Uiteraard levert meer produceren dan er vraag naar is prijsdruk op waar ter wereld dat dan ook gebeurd

 • Koen Franken


  Als jullie op een feestje zijn dan zou ik daar eens het volgende vertellen , ik heb veel te veel melk geproduceerd en nu moet ik een boete betalen nu moet ik 125.000 euro boete gaan betalen . Wat denken jullie nu wat het antwoord zal zijn !!!!!! . 

 • alco1

  Wat was het voordeel???

 • joopi

  @ arie manders : ga eens bier halen gek ;) of heb ik nou de verkeerde vrienden ;)

 • poldes


  wat is er tegen;gespreid betalen?

 • Koen Franken


  @Joopi , je bent toch slimmer als ik dacht ,  en hebt het dus begrepen .

 • Frans-Jan

  Nou Tinus888, dan houden ze het wel in van mijn ledengeld....

 • Frans-Jan

  Volgens mij is het ook niet de bedoeling dat het pas over drie jaar betaald word maar dat je het kan spreiden over drie jaar.....

 • Koen Franken


  Gewoon verrekenen met de premies die de melkveehouderij ontvangt https://mijn.rvo.nl/europese-subsidies-2013 ; , is allen ineens opgelost .

 • koestal

  Deze overschrijders kunnen meestal ook wel een lening bij de bank krijgen,waarom weer uitstellen ,ze hebben dit geld ook al een keer gebeurd als melkgeld,anderen leasen melk en betalen ook direct

 • Mels

  Nog voorkeur Arie Manders en Joopie? Ik jou het op Amstel. Drekt betalen die superheffing. Ben je besodemietert met die spreiding. Wie zijn billen bewust brand moet op de dikste blaren zitten. Nederland is straks met alle onzin veeeeel te duur om koeien te melken. Ja als je uitgekocht bent en zo af kan tikken en hoopt van de grondprijsstijging alleen maar rijker te worden en je door de EU een salaris laat betalen is het nog te doen maar zonder dat???? Nee gaat niet meer lukken. 

 • farmer4life1

  Ik denk dat de collega's met de grootste geschreeuw bang zijn dat de melkmarkt in elkaar zakt door overproductie. Zij gunnen de (veel melkers) niet iets, doordat ze de markt al verstoren. Joh, investeer een keer niet in een shovel/trekker en gebruik eens geen alantic als stier. Bespaar je zoveel mee dat je inkomen echt niet daald. 

  In ons geval, superheffing netjes afgetikt vorig jaar. Dit jaar land gekocht vanuit eigen portemonnee. Kon idd ook kiezen om daar voor te lenen. Maar waarom zal ik dat doen als we in april met meer liters de superheffing ook kunnen betalen. Moet de melkprijs wel 0.30 EUR per liter zijn. Maar misschien kunnen we gespreid betalen en gespreid aftrekken van de fiscus. ;-) uiteindelijk is 1/3 toch belasting.   Zolang elke collega een lage kostprijs heeft is er niets aan de hand. Nederland heeft een van de hoogste melkprijzen. Nieuw Zeeland 23 EUR, Frankrijk 28 t/m 29 EUR fc 34 euro atm. En onze kostprijs zijn echt niet de hoogste. 

  Succes allen op 1 april. Zoveel veranderd er niet. Max groei van 1,5% tot 3% in gehele EU. 
  De melkgebieden zullen zich alleen maar meer concentreren. 

 • joopi

  ik pas me wel aan mels

 • Jaap39

  #40 apart dat u zo positief loopt te zwetsen. En dan met die cijfers en grond te koop te lopen. 

  Neem een borrel en leest uw eigen verhaal morgen nog eens. Niet iedereen is zo goed als u #40.

 • farmer4life1

  zo bedoel ik het niet jaap, wij hebben wel degelijk aankopen/investeringen moeten uitstellen. daarnaast is ons privé verbruik Laag. De cashflow is niet altijd positief geweest. Maar over de gehele linie is onze kostprijs niet zo hoog. + relatief lage schuld. Dat is voor ons de uitdaging geweest de laatste 10 jaar. Geen quotum kopen en explosief groeien in 3 jaar tijd. 

 • farmer4life1

  En 0.30 cent is echt minimaal van minimaal

 • Foxxy

  superheffing gespreid betalen, vetreferentie aangepast,  wij hebben de regeling niet bedacht,  de politiek! 
  Waarom zou een willekeurige boer er überhaupt problemen mee hebben als ik van Brussels regelingen gebruik maak! 
  Komen de toeslagrechten ook weg,maak ik ook gebruik van! 

 • Foxxy

  lees hierboven!: Welke boer zich op dit moment kan vinden in het Europees beleid, ik weet het niet!  Hier zitten ze in elk geval niet, en ik ken er geen 1!
  Dus als mij toevallig een regel WEL goed uitkomt, pak ik die, egoïstisch, wel aan! 

 • Jongman

  Wachten met betalen dan hoeft het niet meer, zo denken de andere landen ook

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.