Rundveehouderij

Nieuws 4722 x bekeken 24 reacties

'Superheffing mag in termijnen betaald'

Dublin - De betaling van de superheffing over het melkjaar 2014/15 mag over maximaal drie jaar gespreid worden. Over late betaling van die laatste superheffing hoeft ook geen rente betaald te worden. Volgens de Ierse bond van melkveehouders ICMSA zal de Europese Commissie komende woensdag een dergelijk besluit nemen.

De concessie biedt de lidstaten veel flexibiliteit bij het opleggen van de superheffing, aldus vice-voorzitter Pat McCormack die zegt de informatie te hebben van de EU-landbouwcommissaris, zijn landgenoot Phil Hogan.

McCormack vindt dat de zuivelcoöperaties in zijn land direct al moeten beginnen met de praktische uitvoering. Zo moeten ze de al opgelegde boetes wegens overschrijding van het individuele quotum terugbetalen als boeren voor de drie jaar optie kiezen. ''De gespreide betaling is niet voor iedereen een optie, sommigen kiezen voor die mogelijkheid, anderen betalen de heffing liever in één keer. Dat hangt erg van de individuele situatie van het bedrijf af.''

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe maak je van de Superheffingspijn een slepende melkziekte? Mocht de melkprijs de komende jaren niet weer aantrekken dan zullen er veel boeren die de komende jaren moeten worstelen om het hoofd boven deze (oude) melkplas te houden en na de laatste termijn betaald te hebben moegestreden zijn.

 • josrodenburg

  melken is een ziekte dat blijkt wel weer, koste wat het kost melk in die tank pompen.

 • Trot

  mogen boete belastingen etc nu ook betaald worden in drie jaar welke partij gaat dit regelen dan kunnen we ook gelijk daar op stemmen

 • cornelis 22

  Beter idee lijkt mij de superheffing om te zetten in een eeuwigdurende niet rentedragende lening.

 • joannes

  Goed idee @cornelis 22, zoals daar met Griekenland! Óók in Brussel bedacht!

 • bert bert

  Ach jongens nu mogen we later betalen in drie keer,dat is toch een luxe Als niemand betaald wordt het gewoon kwijtgescholden dus geen probleem ik melk nog een beetje harder nu

 • Ewullink

  Ik fiscaal ook in drie jaar graag

 • zon

  Niemand wil zijn vingers er aan branden dus over 3 jaar zien we wel weer verder.
  Ik verwacht een kwijtschelding over 3 jaar.
  De brutalen komen er het beste mee weg.

 • Ewullink

  Dijksma staat alweer op achterse benen en zeg dat de uitvoeringskosten te hoog worden met een gespreidde betaling van de SH. De Europese Unie zal in 2014 en 2015 bijna 1,5 miljard euro opstrijken aan extra revenuen uit de SH. Met uitvoeringskosten schermen lijkt mij een beetje ongepast.

 • koeboertje

  Gewoon direkt betalen !
  Als je boven je qoutum levert moet je heffing betalen, dat is al meer dan dertig jaar het geval.
  Dus nu niet gaan huilen , als je teveel gemolken hebt.

 • hansvanbergen

  Dit is natuurlijk DE oplossing voor een enorm probleem!! Er was veel te weinig melkquotum voor iedereen om te kunnen kopen en of te leasen. De wereldbevolking groeit en er is behoefte aan meer melk. Die groei kan niet van de ene op de andere dag en heeft zich al ingezet , mede door de hoge melkprijs in 2013 en 2014. Deze maatregel zal ook een enorme economische impuls geven. Ten eerste zal er in de resterende 22 dagen meer melk geproduceerd worden in Europa. Ook zal de torenhoge superheffing minder gedragen worden door toeleverdende bedrijven, doordat facuren later betaald worden, maar door de EU! Het zal voor iedereen in de hele zuivelsector veel extra adem betekenen. Waarom zou de EU geld bijdrukken, het gratis aan banken geven zodat die het uitlenen aan melkveehouders om superheffing te betalen??

 • koeien10

  koeboerje helemaal mee eens.

 • H.Grotenhuis1

  Het melkgeld over die overschrijdingsliters is ontvangen.
  Korte-termijnschulden moet je nooit op langere termijn willen betalen, wordt dan een strop om je nek.

 • Fermer

  @hansvanbergen, de wereldbevolking groeit vooral in de arme landen. Hoeveel denk je dat die mensen voor melkproducten in staat zijn te betalen, en is dat een afzetgebied voor melk geproduceerd tegen een westerse kostprijs?

 • hansvanbergen

  Mensen in ontwikkelings landen hebben een smartfoon. Een mooiere als de meeste NL melkveehouders. Mensen in ontwikkelingslanden hebben een TV. Hebben auto's brommers. Ze drinken Coca cola. Of Pepsi. Heineken bier. In ontwikkelingslanden stijgt de bierconsumptie. In ontwikkelingslanden is bijna altijd een torenhoge economische groei. En deze mensen zullen ook moeten eten. Op hun smartfoon kunnen ze zien wat het beste voor ze is.
  Ik snap niet hoe je hier op tegen kunt zijn. Je mag gewoon in 1 keer betalen. Dus wat kun je mogelijker wijs tegen een dergelijke regeling hebben?? Hier een beetje stoer lopen doen maar ik schat in dat meer dan 90% van de veehouders hun superheffing gaat spreiden over 3 jaar en dat de regeling dus een enorm succes gaat worden!!

 • Fermer

  Weet je wat de kostprijs van de door jou aangehaalde producten is? Cola is water met suiker, kost niks maar brengt een vermogen op, vooral in de westerse wereld. Zo is het met al die luxe artikelen. Afzet is winst. Winkelprijs hier en winkelprijs daar is niet te vergelijken. Dat is het verschil met melk en vlees en graan. Die hebben weldegelijk een productie-kostprijs. Die zullen een bepaalde winkelprijs moeten opbrengen, anders is het einde verhaal voor de producent.

 • Frans-Jan

  Ik ben het helemaal met Hans eens, als je er tegen bent ben je gewoon afgunstig ten opzichte van je collega's......

 • Fermer

  @Frans-Jan, afgunstig op die collega's die slechts geprofiteerd hebben van het feit dat de meeste melkveehouders in de EU zich wel aan hun productievolume gehouden hebben en er dus voor gezorgt hebben dat de melkprijs nog bijna heel 2014 overeind bleef? Wel de lusten, dan ook de lasten.

 • Foxxy

  Een zinnig woord valt niet te zeggen! Feit is dat t mij goed zou uitkomen! Maar Sharon mag er haar eigen invulling aan geven, en feitelijk is zij tegen! Ben benieuwd!

 • xw

  als er geen kinnesinne in het spel is hierzo, leg dan eens uit wat voor nadeel U ondervindt als een qoutumoverschrijder gebruik maakt van betaling over 3 jaar.

 • Fermer

  @xw, de regels waren bekent, de jaarlijkse 1% quotumverhoging was bekent, de boetes waren bekent. Ook mijn melkprijs onderuit melken, is dat kinnesinne? Je hebt nu je geld binnen, dus kun je nu nog afrekenen. Neem anders nu een extra lening, de rente is toch zo laag? Anders moet ik nog 2 jaar het gezeur van niet kunnen betalen van de superheffing aanhoren, en dan kon het echt nog wel eens niet kunnen betalen zijn vanwege lage melkprijs en banken die niet verder willen financieren.

 • hendruk

  Snap niet dat mensen tegen een renteloze gespreide betaling zijn. Ondertussen koopt 80% van de boeren hun nieuwe trekker op leasebasis en betalen daar een klein beetje rente over. En da's dan wel weer oke, maar renteloos spreiden niet. Raar...

 • tinus888

  @hendruk ,er moet dan weer een heel administratief stelsel worden opgetuigd om dat bedrag te kunnen incasseren over 3jaar,waarom kloppen die boeren niet bij hun eigen bank aan

 • bb40

  Dit moet dijksma goed vinden, er blijft zo veel geld in nederland geld dat weer in besteed kan worden aan extreem hoge huurprijzen (en dan hebben we volgend jaar weer wat om over te huilen

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.