RundveeNieuws

‘Schade BVD vaak onderschat’

Maarssen – De economische schade door BVD wordt vaak onderschat.

Dat zei de Belgische dierenarts Jef Laureyns van de Universiteit Gent op een symposium over BVD georganiseerd door Boehringer Ingelheim. De farmaceut presenteerde daar een nieuw vaccin.

Internationale schattingen over schade variëren van €20 tot €120 per koe, maar lang niet alle kosten zitten daarbij. Laureyns noemt de negatieve gevolgen voor onder andere de vruchtbaarheid, daling van de productie en kosten voor medicatie. Bovendien krijgen door verminderde weerstand ook andere ziektes en aandoeningen meer kans. Zo noemt hij een direct verband tussen celgetal en aanwezigheid van BVD-virus. “Als een behandeling tegenvalt, denk dan ook aan BVD”, hield hij de zaal vol met dierenartsen voor.

Nederland kent nu een vrijwillige bestrijding en gaat deze in 2017 verplichten, samen met IBR. België en Duitsland kennen al een verplicht programma. De kosten van bestrijding zijn in Ierland in ruim een jaar terugverdiend, in Zwitserland na vier jaar, blijkt uit cijfers van de Vlaming. Hij noemt ook onmeetbare gevolgen als imago, dierwelzijn en consumentenvertrouwen als belangrijke argumenten om met BVD af te rekenen.



Beheer
WP Admin