Rundveehouderij

Nieuws 2343 x bekeken 1 reactie

Rabobank: melkprijs komende maanden stabiel

Utrecht – De melkprijs in Nederland blijft komende maanden stabiel rond de €35 per 100 kilo melk. Deze verwachting spreekt Rabobank uit in haar jongste kwartaalbericht.

Daalde de melkprijs in 2014 met ongeveer 30 procent, in het eerste kwartaal van 2015 leefde de prijs onverwacht weer op. Oorzaken zijn het toetreden van andere importeurs op de zuivelmarkt, de afname van de zuivelproductie in Europa en Nieuw-Zeeland en een voor de Europese export gunstige verhouding tussen de euro en de dollar. De melkproductie trekt waarschijnlijk de komende maanden weer aan, terwijl de vraag vanuit belangrijke importeurs als China en Rusland nog niet hersteld is. China importeert omgerekend 4,4 miljard liter melk minder in de eerste helft van 2015, Rusland importeert 1,1 miljard liter minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Kopers moeten gevonden worden in regio's als Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika.

Op basis van de huidige inzichten kunnen melkprijzen in het tweede halfjaar van 2015 stijgen. De prijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de toename van de melkproductie in Europa en de VS en de afzetkansen richting China. Het resultaat over het eerste halfjaar is niet dermate hoog dat de traditionele dip in liquiditeit in het najaar hiermee vanzelfsprekend opgevangen kan worden. Zeker wanneer de laatste keer superheffing en belastingdruk over 2014 een rol spelen.

Voor de komende maanden is het belangrijk de liquiditeitsontwikkeling goed te monitoren, zo adviseert Rabobank. Hierdoor kan blijvend scherp op de kostprijs gestuurd worden, waardoor melkveehouders over het geheel in 2015 toch in staat zullen zijn om aan hun verplichtingen te voldoen.

Eén reactie

  • japke33

    wat fijn dat Rabobank zo positief is!

Of registreer je om te kunnen reageren.