Rundveehouderij

Nieuws 24765 x bekeken 3 reacties

Prijs slacht- en melkkoeien nog niet op hoogtepunt

Het aanbod van slacht- en melkkoeien is krap waardoor de prijs in de afgelopen weken flink gestegen is en het hoogste punt is nog niet bereikt.

De prijs van koeien, zowel slachtkoeien als melkkoeien, is in de afgelopen weken flink gestegen. De prijs ligt over de gehele linie ver boven het niveau van vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de afschaffing van het melkquotum die op 1 april plaatsvind.

Veel melkveehouders hebben in de afgelopen jaren hun stal uitgebreid met het oog op het wegvallen van het melkquotum. In het afgelopen jaar is de veestapel op veel bedrijven al uitgebreid en staat alles klaar om volop te kunnen melken. Echter nadat de melkprijs eind vorig jaar flink begon te dalen, hebben veel melkveehouders versneld koeien afgestoten naar de slacht.

 

Weinig melkkoeien beschikbaar

Hierdoor is de veebezetting van de stallen in veel gevallen achteruit in plaats van vooruit gegaan. Melkveehouders zien de inkomsten hard terug lopen en willen de stallen snel optimaal benutten. De vraag naar melkkoeien en vaarzen is dan ook heel snel opgelopen. Zo snel dat de prijzen zijn geëxplodeerd. In Nederland zijn inmiddels al bijna geen melkkoeien meer te krijgen. Veel melkveehouders kijken dan ook steeds vaker over de grens voor het aankopen van melkkoeien en vaarzen.

Grote prijsverschillen

Handelaren geven aan dat de prijzen voor melkvee ver uit elkaar liggen. Zo zijn er soms bij geluk nog melkgevende vaarzen, geen toppers maar wel prima dieren, nog te koop voor €1.200 per stuk. Maar er gaan ook vaarzen van de hand voor €2.000 per stuk.

Omdat er in Nederland bijna geen koeien meer te vinden zijn, kijken veel melkveehouders over de grens. Dit heeft als gevolg dat op de Duitse veilingen de prijzen flink gestegen zijn. Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven.

Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.

 

Veel minder slachtkoeien

Omdat melkveehouders al streng geselecteerd hebben in hun veestapel is er nu minder vee beschikbaar voor de slacht. Daarnaast is de melkprijs vorige week weer gestegen waardoor melkveehouders nu weer wat extra melk voor lief nemen. Het aanbod van slachtkoeien zal dan ook niet veel stijgen in de komende weken en misschien wel maanden. Twee weken geleden leek het er nog even op dat de prijsstijging van slachtkoeien af zou zwakken, nu zet de stijging toch nog weer door.

Vorige week kwam er weer 10 cent bij op de notering van Vee&Logistiek Nederland. Een O-kwaliteit koe brengt daarmee maximaal €3,20 per kilo geslacht gewicht op. Dit is maar liefst 40 cent per kilo meer dan vorig jaar. Bij een geslacht gewicht van 350 kilo brengt een dergelijke koe €140 meer op dan een jaar geleden.

Prognose: hogere prijzen.

Laatste reacties

  • peter1939

    en in de veeteelt stond dat opfokken niet uit kan omdat je vaarzen kon kopen voor 950 euro....als de melkprijs naar 40 cent gaat worden ze nog duurder....dus meer jongvee aanhouden als iedereen juist minder aanhoud

  • LUCTOR

    @peter1939 Als de volgende generatie vaarzen klaar is voor produktie kan het ook maar zo gebeuren dat de slacht het enigste afzet kanaal is. De melkprijs zal een langere periode kennen van €0,20 dan van €0,40 per kg.

  • kschouten

    Op de jongveeopfokbedrijven staat heel veel jongvee veel meer als enkele jaren terug vooral het afgelopen half jaar zijn bijna alle vaarskalveren in de opfok gegaan.Daar zitten ook veel dieren tussen die geen melklijsten hebben van de moeder . deze dieren moeten op de binnenlandse markt worden afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.