RundveeNieuws

Nieuw-Zeeland kan leren van Nederland

Wellington – Door de groeiende melkproductie moeten Nieuw-Zeelandse melkveehouders de komende jaren rekening houden met strengere milieuregels. Om dit voor te zijn, moeten veehouders investeren in stallen, omdat huisvesting de productie verhoogt en efficiënter maakt en milieuvervuiling tegen gaan.

Dit stelt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Topsector Agri&Food in een toespraak in Nieuw-Zeeland. Afvalwater is een belangrijke vervuiler van Nieuw-Zeelands grondwater. Door stallen te bouwen kan water van bedrijven opgevangen worden. De optimale huisvesting en controle in stallen is de sleutel naar de hoge Nederlandse melkproductie per koe, die grofweg twee maal zo hoog is als de Nieuw-Zeelandse.

Een verhoging van de melkproductie zou wereldwijd tot een vermindering van het aantal koeien met 20 procent leiden. Dat leidt tot een vermindering van de voeropname met 750 miljoen ton, 155 miljoen hectare landbouwgrond  en 165 miljoen liter water bespaart. Dijkhuizen realiseert zich dat een verdubbeling van de melkproductie niet zomaar behaald wordt, maar een substantiële stijging noodzakelijk is vanuit economisch en milieu-oogpunt.

Het is volgens Dijkhuizen niet zo dat Nieuw-Zeeland de weidegang moet opgeven. Juist die weidegang zorgt voor het unieke groene imago en de lage kostenstructuur door weidegang. Voor Nederlandse veehouders is het efficiënte weidemanagement een leerpunt omdat weidegang hier hoog op de maatschappelijke agenda staat en door middel van een toeslag invloed heeft op de melkopbrengst.

Beheer
WP Admin