RundveeNieuws

‘Melkveewet begrenst groei veestapel niet’

Culemborg – De groei van de melkveehouderij wordt nauwelijks begrensd door de melkveewet.

Het nationaal fosfaatplafond zal binnen vijf jaar overschreden zijn. Gevolg daarvan is dat Dijksma een stelsel van dierrechten voor de melkveehouderij alsnog zal invoeren. Dat stelt CLM Onderzoek & Advies.

CLM verwacht negatieve effecten op het milieu en weidegang met het einde van de melkquotering in zicht en nog enkel de melkveewet. Snelle invoering van de uitvoeringsmaatregel grondgebondenheid (AMvB) is essentieel, zegt onderzoeker Frits van der Schans. CLM pleit in de AMvB voor veel strengere normen voor de intensieve melkveehouderijen.

De LEI-studie waarop de AMvB is gebaseerd, geeft geen goed beeld van de economische effecten op de grondgebonden melkveehouderij, vindt Van der Schans. “De effecten van de gekozen normen zijn overschat. De melkveewet begrenst nauwelijks de melkveehouderij. Strengere normen dan LEI heeft gebruikt zijn nodig en mogelijk.”

De drie varianten van het LEI zijn ‘aantal graasdieren per hectare’, ‘fosfaatproductie per hectare’ en ‘mestverwerking op basis van grond het vorige jaar in gebruik’. Het aantal graasdiereenheden geldt voor alle bedrijven, de andere twee gelden alleen voor uitbreiders. Om die reden is de methode op basis van het aantal graasdiereenheden van tafel gegaan als rekenwijze.

Een onjuiste beslissing, vindt Van der Schans. Hij wil wel voor invoering van 2,5 graasdiereenheden per hectare. Het CLM pleit ook voer-mest overeenkomsten die mineralen kringlopen op regionale schaal borgen.

Wiebren van Stralen, beleidsadviseur milieu bij LTO Noord, begrijpt de kritiek van het CLM op de melkveewet. “Het klopt dat de melkveewet met de AMvB de sector er niet voor behoedt het fosfaatplafond te overschrijden”, reageert Van Stralen. “De melkveewet met het AMvB grondgebondenheid is daar echter ook niet voor bedoeld. Het CLM gaat uit van andere uitgangspunten.”

Het is volgens Van Stralen de verantwoordelijkheid van de sector om overschrijding van het fosfaatplafond te voorkomen. “Daarvoor hebben we een plan van aanpak. Hierin staat dat melkveebedrijven verplicht de kringloopwijzer moeten gebruiken. We onderzoeken de mogelijkheid van een fosfaatheffing en het voerspoor willen we aanscherpen.”

Het CBS berekende begin dit jaar dat de totale fosfaatproductie 168 miljoen is. Dit is minder dan het totale fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo dat is afgesproken met Brussel. De melkveehouderij kruipt met een fosfaatproductie van 82,3 miljoen kilo wel richting het binnen de sector zelf afgesproken plafond van 84,9 miljoen kilo.

Beheer
WP Admin