RundveeNieuws

Inteeltdepressie steeds meer zichtbaar

Oploo – De inteelt in de Holsteinpopulatie leidt tot problemen bij veehouders. Dat stelde Walter Liebregts, directeur bij fokkerij-organisatie Koole & Liebregts tijdens de ProCross Profieldag in het Brabantse Oploo.

Vooral de vruchtbaarheid van de Holsteinkoeien holt volgens Liebregts achteruit. “Veehouders hebben steeds meer moeite om hun koeien de eerste 100 dagen van de lactatie door te krijgen en drachtig te maken.” Een ander voorbeeld van de inteeltdepressie, zoals die zich volgens Liebregts manifesteert, is dat de genetische vooruitgang zich niet vertaalt in resultaten in de praktijk. Zo is er amper progressie in levensduur, levensproductie en tussenkalftijd in de periode 2008-2014.

Liebregts ziet dat fokprogramma’s wereldwijd allemaal dezelfde stieren gebruiken. “Om in het genomisch tijdperk mee te tellen moet je de hoogste stieren inzetten.” Gevolg is dat door de smallere bloedvoering de paring op koeien ook steeds lastiger wordt. “Tien jaar geleden werd in paringsprogramma’s nog een inteeltgrens van 2 procent aangehouden. Later werd dat 4 procent en tegenwoordig is het nog hoger. Je ziet dat dat er steeds vaker stieren op koeien geadviseerd worden waarbij beiden bijvoorbeeld dezelfde grootvader hebben. Je bent dan gewoon neven en nichten aan het paren. Dat kan niet goed gaan.”

Het is mede aan deze ontwikkeling te danken dat kruisingssystemen als Procross populairder worden. Het mes snijdt dan aan twee kanten. “Je lost inteelt op én je pakt heterosis als bonus mee”, ervaart Liebregts. Overigens schrijft hij Holstein zeker niet af. Het is een basisras in het ProCross-kruisingsschema en biedt zeker toegevoegde waarde.” En dan blijkt inteelt toch ook een positieve kant te hebben. “Want hoe meer inteelt binnen de rassen, hoe groter het kruisingseffect.”

Beheer
WP Admin