Rundveehouderij

Nieuws 2823 x bekeken 14 reacties

Inteeltdepressie steeds meer zichtbaar

Oploo - De inteelt in de Holsteinpopulatie leidt tot problemen bij veehouders. Dat stelde Walter Liebregts, directeur bij fokkerij-organisatie Koole & Liebregts tijdens de ProCross Profieldag in het Brabantse Oploo.

Vooral de vruchtbaarheid van de Holsteinkoeien holt volgens Liebregts achteruit. "Veehouders hebben steeds meer moeite om hun koeien de eerste 100 dagen van de lactatie door te krijgen en drachtig te maken." Een ander voorbeeld van de inteeltdepressie, zoals die zich volgens Liebregts manifesteert, is dat de genetische vooruitgang zich niet vertaalt in resultaten in de praktijk. Zo is er amper progressie in levensduur, levensproductie en tussenkalftijd in de periode 2008-2014.

Liebregts ziet dat fokprogramma's wereldwijd allemaal dezelfde stieren gebruiken. "Om in het genomisch tijdperk mee te tellen moet je de hoogste stieren inzetten." Gevolg is dat door de smallere bloedvoering de paring op koeien ook steeds lastiger wordt. "Tien jaar geleden werd in paringsprogramma's nog een inteeltgrens van 2 procent aangehouden. Later werd dat 4 procent en tegenwoordig is het nog hoger. Je ziet dat dat er steeds vaker stieren op koeien geadviseerd worden waarbij beiden bijvoorbeeld dezelfde grootvader hebben. Je bent dan gewoon neven en nichten aan het paren. Dat kan niet goed gaan."

Het is mede aan deze ontwikkeling te danken dat kruisingssystemen als Procross populairder worden. Het mes snijdt dan aan twee kanten. "Je lost inteelt op én je pakt heterosis als bonus mee", ervaart Liebregts. Overigens schrijft hij Holstein zeker niet af. Het is een basisras in het ProCross-kruisingsschema en biedt zeker toegevoegde waarde." En dan blijkt inteelt toch ook een positieve kant te hebben. "Want hoe meer inteelt binnen de rassen, hoe groter het kruisingseffect."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Er is ook wel een stier met nieuw bloed te vinden op de zwartbontkaart en met de eigenschappen van een gemiddelde PROKross, alleen moet je dan op -pak em beet- pagina 35 van de stierenkaart kijken en die sturen ze meestal niet mee. Liebregts preekt voor eigen portemonnee en dat is meestal een slechte adviseur die zulks doet. Zonder quotum is de keuze 1) veel melk dus HF HF HF of 2) Vet, dus Jersey. Alle keuzes 'in between' zijn als schudden/harken met een STRELA: t is allebei niks!

 • abtje

  Sinds de jaren 50 is daar al een perfecte oplossing voor. Triple A.
  Doe je dat goed, heb je ook nauwelijks inteelt. En je kan het raszuiver HF blijven melken.
  Want als men een Hf stier kiest kijkt men nergens na, behalve de papiertjes. En dondert dat papieren wereldje in, dan opeens een gebruikskruising met ander ras.
  Moet iedereen zelf weten, maar is pure kolder.

 • rmw

  Wat een sluikreclame voor K&L vandaag in het blad en op de website van Boerderij... 'Veehouders hebben steeds meer moeite om hun koeien de eerste 100 dagen door te krijgen'??? Tuurlijk, daarom komt het quotum ook lang niet vol... Graag een beetje nuchterheid, en niet alles klakkeloos door een spermaboertje voor laten kauwen!! En inderdaad de K&L 'holstein toppers' hebben veel vernield qua vruchtbaarheid, eerst verkopen en dan vervloeken...

 • Rapsody

  Het is geen sluikreclame , het is gewoon gezond verstand.
  Kijk maar naar de hondenfokkerij; door inteelt ontstaan steeds meer afwijkingen en sterven de dieren steeds vroeger. Door Inteelt creeer je achterlijke debiele wezens die mbv de veearts in de benen moeten worden gehouden. De keus is aan de boer.

 • peterhoogendoorn

  Abtje, je slaat spijker op z'n kop. Zo simpel is het.

 • 344412

  Jocko Besne is zowel een mega super slechte bevruchter als een vererver van slechte vruchtbaarheid. En die dan als Holstein in een driewegkruising stoppen leidt er wel toe dat je kan zeggen dat Holsteins het slecht doen op vruchtbaarheid.

 • schrouff

  sluikreclame moet je eens het lesmateriaal bekijken op de mas
  crv????????

 • williewortel

  Abtje, wat een onzin kraam jij uit!!! Tripel A en niet naar de afstamming kijken dan heb je pas een probleem als je de vaders niet 5 generaties uit het hoofd kent.

 • Sikker

  Het is hier vooral een kwestie van zien en willen zien...... Iedereen denkt dat ie het beste doet.

 • hoving1

  Rabsody,je hebt helemaal gelijk,maar de meeste boeren hebben het lef niet om tedoen .

 • peterhoogendoorn

  Willie Wortel, abtje zegt helemaal niet dat hij niet naar afstamming kijkt. Natuurlijk moet je dat doen. Heel belangrijk vind ik, hoe de KI-organisatie hun stieren selecteert. KI-Samen doet dat super, door te kijken naar werkelijke produktie resultaten van stiermoeders. En niet door je blind te staren op fokwaardes en genomic sprookjes. Bij Samen hebben ze genoeg goede stieren met een hele andere afstamming.
  Bij CRV winnen ze nu zelfs eicellen / embryo's uit pinken met een hoge berekende fokwaarde, waarna de pink geslacht wordt voor het geval de werkelijke resultaten tegen vallen !!! En zo wordt de fokkerij om zeep geholpen en de boeren, die ze blindelings volgen, belazerd !! Onvoorstelbaar !! En dat gebeurd dan door ingenieurs en fokkerij-geleerden.

 • koeboertje

  Peterhoogendoorn ,het is onvoorstelbaar dat er boeren zijn die blindelings deze ingeneurs en geleerden volgen.
  Veel boeren durfen geen eigen stier voor eigen gebruik uit hun beste koe te fokken.
  Maar vertrouwen wel 100% op de cijferbrij die de fokkerij organisaties publiceren

 • joannes

  Die cijferbrij @koeboertje wordt gedreven door economische motieven. Men moest zonodig groeien en internationaal. Daar is veel geld voor nodig. Wat is er dan mooier dan zo vroeg mogelijk meten om de kostganger vervolgens te slachten zoals @peterhoogendoorn aangeeft. Ze leven in een theoretische wereld waarvan de resultaten pas blijken bij hun klanten, de boeren, in de resultaten. Ze hebben te veel naar het verdienmodel Licentie rechten geleund en zijn daarmee veel betrouwbaarheid verloren. Met de Natuur kan je niet rekenen, die moet zich gewoon bewijzen. En dat kost tijd!

 • koeboertje

  Juist bij fokkerij moet je geduld hebben

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.