Rundveehouderij

Nieuws 944 x bekeken 1 reactie

Hoop voor Brabantse schaapskuddes

Wageningen - Brabantse schaapskuddes zijn te redden als de schapen ook grasland gaan begrazen en de kuddes groeien. Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit concludeert dat in onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Op de Brabantse heide lopen meer dan twintig herders met kuddes rond, vooral met Kempische heideschapen. Ondanks subsidie van de provincie komt een gemiddelde kudde per jaar €30.000 tekort. De tekorten kunnen onder gunstige omstandigheden met 80 of 90 procent worden beperkt, aldus Alterra.

De traditionele schaapskudde keerde eind vorige eeuw terug in het Brabantse landschap. Een gemiddelde kudde bestaat uit 250 ooien maar zou moeten groeien naar 350. Bovendien is geld te verdienen door betere afzet van vlees en wol, meent Alterra.

Eén reactie

 • Jan van het Zand

  Wat bent u van beroep? Schaapsherder.
  Levert dat wat op? Ehhhh.....nee.
  Levert dat niks op? Nee, ik kom jaarlijks € 30.000 tekort.
  Jaarlijks € 30.000 verlies? Ja.
  Is wel een dure hobby, vindt je niet? Ehhhhh....... dat moet je zo niet zien. Bla bla bla bla bla.. heide.......bla bla bla.......subsidie moet er komen.....bla bla bla.......natuur....bla bla bla....
  Maar ga je dan niet failliet, als je jaarlijks € 30.000 tekort komt? Ehhh......nee......ehh..... spaargeld......donaties......grondgebruik voor niks van de gemeenten......... en waterschap......provincie.....subsidie...... voedselbank...... uitkering BBZ........en de heide doet het prima......


Of registreer je om te kunnen reageren.