RundveeNieuws

‘Honderden miljoenen onnodig naar Brussel’

De quotering had zeven jaar geleden al weg moeten zijn, vindt Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij. “Volstrekt overbodig. We hebben honderden miljoenen onnodig afgedragen aan Brussel.”

Weggegooid geld. Zo beschouwt Kees Romijn de superheffing die melkveehouders in de afgelopen zeven jaar moeten ophoesten. Uitgaande van een superheffing over dit lopende jaar van €160 miljoen, komt de optelsom over de laatste zeven jaar uit op in totaal €440 miljoen, oftewel gemiddeld ruim €25.000 per veehouder.

Romijn neemt die periode van zeven jaar omdat er toen vanuit Brussel geen prijsondersteuning (met opkoop en exportsubsidies) meer was voor de melk. “Daarmee had ook de quotering afgelopen moeten zijn. Overbodig. We moesten voor een vrije markt gaan werken. Er was geen motief om de beperking nog te handhaven. De quotering was vanaf dat moment een belemmerende factor, die de veehouders en de zuivelsector veel geld heeft gekost.”

Gaat het dan alleen over betaalde superheffing?

“Niet alleen. Als Europa hebben we niet optimaal gebruik kunnen maken van de kansen die de wereldmarkt bood. We hadden meer zuivelproducten kunnen afzetten als we ook meer hadden kunnen produceren. Nederland als belangrijke zuivelexporteur had hiervan kunnen profiteren. Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben dat stuk van de markt veroverd. Het zal een hele toer worden om dat terug te veroveren, al hebben we bewezen dat we competitief kunnen zijn.”

U noemt de superheffing een onnodige afdracht aan Brussel.

“De melk die boven het quotum is geproduceerd, is gewoon afgezet op de markt. Dat heeft Brussel niets gekost. De superheffing vloeit nu zomaar in de kas van de EU. Dat noem ik onnodig. Er staat niks tegenover. Het geld hadden de veehouders ook kunnen gebruiken voor aflossingen of investeringen in hun bedrijf.”

De quotering verdwijnt op 1 april. Wat gebeurt er?

“Op hetzelfde moment verandert er niet zoveel, maar er ontstaat wel een nieuwe structuur met nieuwe beperkingen. Wie zich het beste aan de nieuwe omstandigheden kan aanpassen, is het beste af. Je moet dat dan wel doen.”

Hoeveel melk komt er nog bij?

“Er is in de afgelopen jaren al 8, 9 procent bijgekomen. Ten opzichte van nu verwacht ik dat er nog  10 tot 15 procent groei zal zijn. Dat hangt af van de zuivelmarkt, hoe efficiënt we kunnen produceren en van de milieugebruiksgruimte (grondgebondenheid red.).”

In plaats van in quota gaan veehouders in grond investeren. Dat is nu al aan de gang. De prijs stijgt. Waar ligt het plafond?

“Ik weet niet waar die grens ligt. Dat hangt af van de rente. Als er goed verdiend wordt, zijn boeren bereid om automatisch te veel voor grond te betalen. Daarmee neemt de financieringslast ook toe. Als het in de sector moeilijk wordt kan het ook fout gaan. Dat hebben we in Denemarken zien gebeuren.”

Bent u bang voor Deense toestanden?

“Ik geloof niet dat het hier zover komt. Je ziet dat de banken met de financiering de afgelopen jaren kritischer zijn en aan de rem trekken.”

Beheer
WP Admin