RundveeNieuws

Grondgebondenheid melkvee via gestaffeld systeem

Den Haag – De grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt ingevoerd volgens een gestaffeld systeem. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken voor in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de melkveewet. De maatregel wordt per 1 januari 2016 van kracht.

Uitgangspunt van het systeem is dat melkveehouders die willen groeien hiervoor afhankelijk van de intensiteit van hun bedrijf extra grond voor moeten regelen. Bedrijven met een fosfaatoverschot tot 20 kilogram per hectare hoeven bij groei geen extra grond te verwerven. Bedrijven met een fosfaatoverschot tussen de 20 en 50 kilo fosfaat moeten bij groei zorgen voor extra grond voor 25 procent van de extra fosfaatproductie. Bedrijven met een fosfaatoverschot van meer dan 50 kilo per hectare moeten bij groei zorgen voor 50 procent grond onder de extra fosfaatproductie bij groei.

De extra grond moet worden verantwoord via de jaarlijkse Gecombineerde Opgave (meitelling).

De AMvB zal, na afronden van de politieke behandeling in de Eerste en Tweede Kamer en advisering van de Raad van State zo snel mogelijk worden bekrachtigd. De AMvB gaat per 1 januari 2016 in, aansluitend op de systematiek voor de meststoffenwet.  Melkveehouders moeten daardoor vanaf 2016 na afloop van ieder kalenderjaar aantonen dat  de fosfaatproductie op het bedrijf verantwoord is. Als een bedrijf vanaf 2016 meer fosfaat produceert dan in 2014 moet de melkveehouder aantonen dat hij over voldoende grond beschikt volgende de normen van  de AMvB.

Voor boeren die kunnen aantonen voor 7 november 2014 – de datum waarop duidelijk werd dat er aanvullende grondgebonden maatregelen zouden komen voor de melkveehouderij –  financiële verplichtingen zijn aangegaan voor volledige mestverwerking voor de bedrijfsgroei komt een overgangsregeling. Zij mogen het fosfaatoverschot voor de duur van de daartoe afgesloten overeenkomsten laten verwerken.

Om de weidegang van melkvee te bevorderen wil Dijksma in gesprek met de zuivelsector via het Convenant weidegang. Ze wil hierbij de ambitie voor weidegang verhogen van de huidige ambitie van behoud van 70 procent  van de koeien naar 80 procent in 2020. Om dit te stimuleren heeft de staatssecretaris € 1 miljoen beschikbaar. Dijksma wil maatregelen uitwerken om de bestaande stimuleringsregelingen van de Maatlat Duurzame Veehouderij en de daarvan afgeleide eisen voor ‘plusstallen’ beter toegankelijk te maken voor bedrijven die weidegang toepassen. Daarnaast wil Dijksma bijdragen aan kennisbevordering voor melkveehouders die willen overgaan op weidegang.  Ook wil Dijksma in gesprek met provincies over de rol die zij kunnen spelen in het bevorderen van weidegang in de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin