Rundveehouderij

Nieuws 10461 x bekeken 12 reacties

GD waarschuwt voor aanvoer drijfmest

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt melkveehouders voor het risico op insleep van ziekteverwekkers bij de aanvoer van drijfmest. Daarom kunnen rundveehouders beter geen drijfmest aanvoeren voor bemesting van grasland.

Aangevoerde rundveemest kan salmonella- en paratuberculosebacteriën bevatten. Kiezen veehouders toch voor de aanvoer van drijfmest, dan wordt geadviseerd die mest te gebruiken op bouwland om het risico op ziekteverspreiding te verkleinen. Wordt er toch grasland mee bemest, dan is het advies om na uitrijden minimaal zes weken te wachten met het weiden van volwassen runderen en in deze periode ook geen vers gras van dit land te voeren. Jongvee kan het beste een jaar lang van percelen bemest met drijfmest van andere bedrijven geweerd worden met het oog op een paratubercullose-besmetting.

Veehouders die niet deelnemen aan de derogatie mogen varkensdrijfmest aanvoeren. Daarbij bestaat volgens de GD wel het risico op insleep van salmonella, ook kan de mest de varkensspoelworm Ascaris suum bevatten. Hierom is varkensmest nooit veilig te gebruiken op grasland bestemd voor ruwvoerwinning of beweiding, hooguit op bouwland. De eieren van de varkensspoelworm Ascaris suum blijven op grasland erg lang infectieus.

Laatste reacties

 • gjcamps


  Beweiden van grasland is nog slechter, de ene koe poept en de andere kan zomaar gras eten dat bevuilt is. Tsja, misschien het beste de gewone grupstal weer propageren en de koeien lekker vast aan de riem. Blijft alles netjes schoon en overzichtelijk.

 • LUCTOR


  Ben het wel eens met dit advies tenminste als er beweid wordt heb in het verleden al eens wat kalver mest aangevoerd op percelen waar jongvee op weide. Had van allerlei ellende onder het vee tot aan verwerpen toe. Nadien geen kalvermest meer aangevoerd en ook geen last meer gehad.

 • ria hendriks-berkers

  En wat te denken van de ganzen en de vossen,  die de weilanden bevuilen met hun ontlasting. Hier wordt niet over gerept, maar dit is zeer vervuilend. Wanneer komt hier onderzoek naar?

 • pietjepok

  ben ik helemaal mee eens ria hendriks-berkers  het lijkt eropdat ze het verwerken van mest de strot ingeduwd word en dat doen ze op zo,n manier ik hoop dat er inderdaad eensonderzoek komt naar aldie schijtende ganzen in plaats dat ze hyn kop in het zand steken net zoals ze maar zitten tezeiken  over dat de boer de schuld krijgt van de teruggang van de weidevogels ik had altijd heel veel weidevogels maar toen de gans z,n intrede maakte werd het steeds minder 

 • trijnie

  En toch is het gezond wonen op het platteland....of niet soms?

 • Mozes

  @trijnie, het belangrijkste risico bij aanvoer van mest is de Para TBC. Daar hoef jij echter niet bang voor te zijn Trijnie,  jij bent veel te oud om dat nog te krijgen.

 • koestal

  para-tbc kan jaren in de grond overblijven

 • trijnie

  mozes, ik denk zo dat ook oude mensen ziek kunnen worden. Ik persoonlijk zal niet gauw tbc krijgen, ik heb in de zorg gewerkt en ben er voor gevaccineerd. Maar er wonen en spelen ook kinderen op het platteland. En alleen het idee al geeft geen prettig gevoel.
  Momenteel wordt er weer volop gemest, de vreemdste geuren kom je tegen waarvan ik weleens denk:: wat is dat nu voor een lucht en het stinkt meer dan vreselijk, veel erger dan vroeger toen het gewoon naar mest rook en het zelfs wel een beetje lekker rook.
  Denkende aan de q-koorts waarvan veel mensen gewoon door de mestlucht ziek zijn geworden, is het niet meer gezond dat wonen tussen de landbouw. En dat de huizen onverkoopbaar zijn geworden is helemaal niet raar.

 • fire

  Ja dat krijg je als je de mest minstens een half jaar op moet slaan, allerlei gistings processen.

 • agro1


  digestaat heeft ook een iets ander aroma

 • gjcamps

  Vroeger was de mest ook dunner , nu met al die kosten wil je zo min mogelijk m3 's en zo veel mogelijk mineralen af voeren.

 • koster

  precies fire, en als het dan ook nog onder de grond gestopt moet worden gaat het rottend lekker verder en kun je gezeik krijgen zoals in reactie 2.
  Wij voeren onze koeien onder de eiwitnorm en dat scheelt alvast wat ongewenste processen als we dan ook nog bovengrond uit zouden mogen rijden, zodat de zon haar ontsmettende werking kan doen, dan ben je al zoveel kwijt dat mest weer gewoon gezond is.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.