RundveeNieuws

Fonterra vecht om marktaandeel Nieuw-Zeelandse melkaanvoer

Auckland – Fonterra is gestart met het afnemen van melk van niet-ledenmelkveehouders in Nieuw-Zeeland.

Dat meldt persbureau Reuters. De zuivelonderneming wil hiermee marktaandeel op haar thuismarkt terugwinnen. Dat marktaandeel is gedaald van 96 procent in 2001 naar ongeveer 87 procent nu.

Fonterra heeft onder meer te maken met concurrenten uit het buitenland als het Franse Danone en het Chinese Mengniu. Ook het Chinese Yili is via Oceania Dairies actief in Nieuw-Zeeland en werkt aan eigen verwerkingscapaciteit. Melkproducenten worden gelokt met een plus op de melkprijs van Fonterra. Fonterra neemt in Nieuw-Zeeland nu voor het eerst melk af van niet-leden.

buiten de coöperatie melk af van melkveehouder. Volgens topman Theo Spiering kunnen leveranciers van Mymilk rekenen op een concurrerende melkprijs, al zal die de melkprijs van Fonterra-leden nooit overstijgen.

Afgelopen jaar richtte Fonterra een aparte dochtermaatschappij, Mymilk, op om een en ander mogelijk te maken. Hoeveel nieuwe leveranciers zich intussen hebben gemeld wil de onderneming niet kwijt. Wel geeft de coöperatie aan dat het vooral gaat om nieuwkomers, vleesveehouders die zijn omgeschakeld. Deze omschakelaars bevinden zich vooral op het Zuidereiland.

Melkveehouders, die nog geen melk aan Fonterra leveren, kunnen maximaal vijf keer een jaarcontract afsluiten zonder de verplichting om Fonterra-aandelen te kopen. Deze aandelen zijn gekoppeld aan leveringsrechten. Fonterra blijft voorstander van deze koppeling. Daarom wil de onderneming via Mylink in Nieuw-Zeeland niet meer dan 5 procent van haar totale volume rauwe melk collecteren.

Beheer
WP Admin