Rundveehouderij

Nieuws 7660 x bekeken

Dubbele verwerkingsdrempel voor melkveebedrijf

Vorden – Voor melkveebedrijven gelden twee vrijstellingsdrempels voor mestverwerking.

Daardoor overschrijden ze minder snel de verwerkingsdrempel dan te verwachten op basis van volledig verwerken van het melkveefosfaatoverschot. Het is een detail in de uitvoering van de melkveewet dat recent duidelijk is geworden. Volgens adviseur Igor Hoogakker van Flynth Adviseurs en Accountants betreft het maar een beperkt aantal bedrijven. Het gaat dan vooral om melkveebedrijven met een relatief klein bedrijfsoverschot buiten de concentratiegebieden. In de concentratiegebieden Zuid en Oost hebben melkveebedrijven meestal een zodanig overschot dat ze ruimschoots meer fosfaat moeten verwerken dan de verwerkingsdrempel van 100 kilo fosfaat.

Hoogakker gaf een toelichting over onder andere de melkveewet tijdens een bijeenkomst van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) afdeling Achterhoek. De adviseur maakte duidelijk dat door hogere verwerkingspercentages en de scherpere fosfaatnormen meer bedrijven mest moeten verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.