RundveeNieuws

Dijksma: geen koeienexplosie na quotering

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht geen koeienexplosie als op 1 april het melkquotum wordt afgeschaft. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op SP-Kamerlid Eric Smaling.

Hij verwacht dat veel melkveehouders hun bedrijf grondloos zullen uitbreiden, nu de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen nog niet af is.

Dijksma zegt dat de Wet verantwoorde groei melkveehouderij ervoor zorgt dat de melkveehouderij groeit binnen de milieurandvoorwaarden van de Nitraatrichtlijn als het melkquotum wordt afgeschaft.”Een toename in de mestproductie geeft geen extra druk op de nationale mestmarkt. Hiermee wordt ongebreidelde groei van de melkveestapel voorkomen. De door het lid Smaling geuite vrees voor een ‘koeienexplosie’ deel ik dan ook niet”, aldus Dijksma.

Als melkveebedrijven willen groeien moeten ze ervoor zorgen dat de extra fosfaatproductie ten opzichte van referentiejaar 2013 óf wordt geplaatst op grond die bij het bedrijf hoort óf in zijn geheel wordt verwerkt (of een combinatie van die twee mogelijkheden).

Dijksma zegt binnenkort met de sector om tafel te gaan over de invulling van de AMvB.

Beheer
WP Admin