RundveeNieuws

Dairy Campus start met kraken van mest

Leeuwarden – Dairy Campus start deze week met het project Mestkraken. In dit project worden stikstof en fosfaat aan drijfmest onttrokken.

Na het scheiden van de mest wordt de dunne fractie ontrafelt waarbij ammoniumstikstof en fosfaat uit de dunne fractie wordt gehaald. Dit proces is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven met een luchtwasser.

Door de lucht vanuit de kraker door de luchtwasser te leiden kan de stikstof worden afgevangen. Op deze manier wordt de ammoniakuitstoot van een bedrijf verminderd. Projectleider van Wageningen UR Livestock Research Nico Verdoes stelt hierbij dat dit systeem ook interessant kan zijn voor bedrijven zonder een luchtwasser. Mogelijk kan een kleine luchtwasser op de mestkraker geplaatst worden, zodat alleen de stikstof uit de dunne fractie wordt opgevangen.

Naast de opvang van stikstof kan uit de overblijvende dunne fractie ook fosfaat door bezinking worden gehaald. Dit bezinken kan voor veehouders die fosfaat moeten afvoeren interessant zijn, omdat er in verhouding veel fosfaat in het bezinksel zit. De verwachting is dat uit de dunne fractie tot 90 procent van het ammoniumstikstof te halen is en 45 procent van de fosfaat.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin