Rundveehouderij

Nieuws 4021 x bekeken 3 reacties

DOC: nabetaling tot 1 procent van voorschot

Hoogeveen - De leden van DOC Kaas ontvangen over 2014 een nabetaling van 1 procent over het voorschot. Bij een jaarleverantie van 7 ton melk en standaard vet- en eiwitgehaltes is dat 36,12 cent per 100 kilo.

Voorschot en nabetaling samen komen uit op €36,48 per 100 kilo melk (exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL. DOC telt daar nog 68 cent per 100 kilo ledengeld bij op en maximaal €1,00 duurzaamheidstoeslag. In totaal betaalt DOC Kaas €2,79 per 100 kilo minder uit aan voorschot plus nabetaling dan vorig jaar (toen 4,5 procent nabetaling).

Een jaar geleden keek DOC Kaas terug op een goed jaar, aldus toenmalig directeur Jannes Oosterveld. Nu kijkt DOC Kaas terug op een lastig jaar, stelt zijn opvolger Marc Ligthart.

Voornaamste oorzaak is de Russische zuivelboycot. In de loop van 2014 kocht Rusland eerst steeds minder kaas in de EU, vanaf augustus kocht het land helemaal geen kaas meer. DOC zag kans om deels nieuwe markten te vinden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar kreeg toch een klap. De omzet ging met €66,4 miljoen omlaag naar €558,3 miljoen, terwijl ook veel minder geld overbleef voor uitkering aan de leden. Om de leden toch zo veel mogelijk melkgeld uit te kunnen betalen, heeft DOC dit jaar geen geld meer toegevoegd aan de reserves.

Door de problemen bij DOC Kaas is het verschil in uitbetaling (voorschot en nabetaling) ten opzichte van FrieslandCampina gegroeid van €1,50 in 2013 naar nu €4,57 per 100 kilo.

Laatste reacties

  • koestal

    De EU zou toch de schade door de boycot aan boeren en tuinders compenseren !

  • lucas5128@hotmail.com

    Ach ja, pollitici zijn nogal vergeetachtig

  • Zuperboer

    Mooi dossier voor Hans van Baalen VVD die de EU deze crisis mede in heeft geholpen!

Of registreer je om te kunnen reageren.