Rundveehouderij

Nieuws 2095 x bekeken 3 reacties

Chlooramfenicol in stro aangetroffen

Wageningen - Recent zijn in twee partijen stro sporen van Chlooramfenicol (CAP) aangetroffen.

Dit meldt SecureFeed. De sporen zijn afkomstig van bacteriën die van nature in de bodem voorkomen en CAP produceren. In september 2014 waren er ook al meldingen van CAP in stro, afkomstig uit het Franse departement Marne.

Onderzoek toont aan dat door bodembacteriën geproduceerde CAP in meerdere gebieden in Europa in stro terecht komt. CAP blijft echter een verboden stof. Stro met CAP mag niet aan dieren vervoederd worden of als strooisel worden gebruikt, ongeacht of het om landbouwdieren, hobby- of huisdieren gaat. SecureFeed gaat met de NVWA en marktpartijen om tafel voor een aanpak van dit CAP-probleem. Daarbij wordt ook gekeken naar een bestemming van de besmette partijen. Verder beraadt de Werkgroep Productbeoordeling van SecureFeed over aanpassing/uitbreiding van het SecureFeed Monitoringsprogramma op dit punt.

Laatste reacties

  • koestal

    lastig verhaal voor boer en ambtenaren

  • agro1


    volgende stap: alle natuurlijke stoffen verbieden, ben er voor!!!

  • W Geverink

    De testen worden elk jaar gevoeliger en het wordt in de toekomst zo goed als onmogelijk zo niet onmogelijk om nog een testuitslag van 0.000000000000 te scoren. Beter is het daarom om nu te beslissen wat voor gehaltes van verboden stoffen acceptabel zijn. 

Of registreer je om te kunnen reageren.