Rundveehouderij

Nieuws 1567 x bekeken

Boete van 88 miljoen voor Spaans melkkartel

MADRID – De Spaanse karteldienst CNMC heeft een reeks zuivel- en voedingsbedrijven een gezamenlijke boete opgelegd van 88,2 miljoen euro wegens anti-concurrerend gedrag.

Naast twee Spaanse bedrijven gaat het ook om de Spaanse dochterondernemingen van Danone, Nestlé, Senoble en Lactalis. Een aantal van de betrokken bedrijven heeft beroep aangetekend bij de Audiencia Nacional, de Rekenkamer.

De Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia had vorig voorjaar al aangekondigd dat het bezig was met een onderzoek naar verboden prijsafspraken in de zuivelsector. Die afspraken zouden zich hebben afgespeeld tussen 2000 en eind 2013. Het ging daarbij om de prijzen die aan melkveehouders betaald zouden worden, de van de boeren af te nemen volumes en de handelwijze met melkoverschotten.

De nu door de CNMC vastgestelde boete is de hoogste die tot nu toe in Spanje voor dit soort vergrijpen is opgelegd. De hoogste boete gaat daarbij naar Danone dat €23,2 miljoen moet afdragen. De Corporación Alimentaria Penansanta krijgt €21,8 miljoen boete terwijl het daaraan gelieerde Central Lechera Asteuriana bijna €700.000 moet betalen. Verder krijgt Nestlé Espana een boete van €10,6 miljoen, Puleva Foods van €10,2 miljoen en Lactalis Iberia en Senoble Ibérica elk van €929.644.

Of registreer je om te kunnen reageren.