Rundveehouderij

Nieuws 6650 x bekeken 81 reacties

't Hart: het was nog nooit zo goed als in voorbije jaren

Den Haag - Melkveehouders ontvangen nu een iets lagere melkprijs, maar gezien waar ze vandaan komen, vóór 2009, dan hebben ze het uitstekend gehad qua melkprijs, en ook nu eigenlijk nog.

Dit zei FrieslandCampina-directeur en tevens NZO-voorzitter Cees 't Hart gisteren bij de presentatie van het rapport De Witte Motor. "Als de leden van FrieslandCampina ten tijde van de fusie was gevraagd: wat vinden jullie van een melkprijs van 32 cent voor de komende jaren? Dan hadden de meeste leden gezegd: we tekenen bij het kruisje." De melkprijs is sindsdien echter naar een veel hoger gemiddeld niveau gegaan, als is die nu even weer iets lager. Soms lijkt het wel dat niet alle boeren zich dit realiseren, meent 't Hart: "Ik denk dat als over een aantal jaren eens wordt teruggekeken boeren dan wel eens kunnen zeggen: we hebben nog nooit zo veel verdiend als toen (in de jaren 2013 en 2014)."

't Hart wil hiermee niet zeggen dat hij somber is over de toekomst, maar wel dat er in de voorbije jaren hele sterke rendementen zijn behaald.

De NZO-voorzitter verwacht dat schommelingen van de zuivelmarkt in de komende tijd aan de orde van de dag zullen zijn. Toch zal volgens hem de grote lijn positief blijven.

Laatste reacties

 • .....

  De lat vooral niet te hoog leggen Cees.........................

 • poldes

  lol lol

 • simpel boerke

  Opbrengst is belangrijk, maar als je naar de kosten in genoemde periode kijkt zijn die ook behoorlijk gestegen. En dat ligt niet alleen aan de nieuwe stallen. Om dan meteen te spreken over sterke rendementen vind ik wat voorbarig als je gehele plaatje bekijkt.

 • Eminem2010

  mooi verhaal in 1953 hadden ze ook getekend 70 gulden centen alleen tijden veranderen kosten zijn gestegen tijd van een liter diesel tegen over een liter melk is weg dus dit is mooie praat maar weinig inhouden van de heer van het Hart.

 • ohzo

  Slaat ook als een tang op een varken. Dit is dan DE voorman van melkveehoudend Nederland? Mijn goedheid..

 • haam

  dergelijke uitspraken kun je van een bedrijfsdirecteur verwachten , maar van een directeur van onze cooperatie totaal misplaatst de melkprijs is iets gezakt ( bijna 18 ct over december .)

 • bartele69

  Kan je zien dat het de directie niet gaat om een goede prys voor de boer of ze moeten loon koppelen aan melkprys dan doen ze ten minste hun best om goede kontrakten af te sluiten


 • info36

  Walgelijk en misselijkmakend die uitspraken van hem.

 • Sjakkie

  Kom kom jongens. De boodschapper wordt weer geslachtofferd.
  Wie de afgelopen 2 jaar geen goed rendement heeft gemaakt moet toch echt op zoek naar de oorzaak!
  Dat er veel zijn die niet een dik rendement hebben gedraaid klopt.
  Als de reden is geweest investeren voor een betere uitgangspositie is dat niet zo erg. Maar die betere positie moet er dan nu ook zijn.
  Als dat niet zo is, dan is er verkeerd geinvesteerd.
  Moet je Cees niet de schuld van geven.

 • abtje

  @Sjakkie Mag je Cees ook niet aanrekenen dat het melk verwaarden nog steeds onder de maat is?

 • RubberenRobbie

  Ja Ceesie, zonder de fusie hadden we TOP-prijzen gehad bij wijlen Frieslan Foods, nu gewoon marktconform. De eerstvolgende ledenvergadering wil ik eerst eens van jullie vernemen hoe de duikeling van het jaarresultaat te verklaren is in een jaar waarin de markt zeker niet als slecht te bestempelen is. Elke keer die sheets laten zien van het jaarresultaat na de fusie, rechte lijn omhoog.....
  Oh ja, en de beloofde synergievoordelen wil ik onderhand ook graag in beeld krijgen.

  En ik weet heus, ''geen oude koeien uit de sloot halen'' en ''gedane zaken nemen geen keer'', maar ook ''belofte maakt schuld''..

  Tot de voorjaarsbijeenkomst te Sneek.

 • radewijk

  Haam, even voor de duidelijkheid. 't Hart is directeur van de onderneming Friesland Campina, en de coöperatie is eigenaar van de onderneming. Verder vindt ik dat hij gelijk heeft, als je met een melkprijs van 32/33 cent geen goede boterham verdient, heb je je financiële plaatje niet op orde. Of je technische resultaten zijn een drama.

 • m.en.mh.miedema

  Begin mij steeds meer te ergeren aan de halleluja praat van deze man. Midden jaren 80 hadden we een vergelijkbare topprijs(85,05guldencent, als ik het goed heb) en toen zei men vanuit het bestuur zelf al dat dat ten opzichte van 10 jaar daarvoor(midden 70) eigenlijk 25% te laag was gecorrigeerd voor rente/inflatie. Dat zet de melkprijs van de laatste jaren toch wel in een ander daglicht. En nee, voor diegene die vindt dat je met deze melkprijzen goed moet kunnen boeren, anders doe je iets niet goed, dat is ook wel zo, totdat je moet investeren in voeropslag, huisvesting,erfverharding,mechanisatie,melktechniek etc, dan is de melkprijs van de laatse jaren gewoon niet bij de tijd. Ik heb het wel eens vaker gezegd, lonen van management en direktie koppelen aan de melkprijs die aan de boer netto wordt uitbetaald. Dan krijg je gegarandeert heel andere praat te horen. Ook hier geldt weer: mensen die het heden niet begrijpen kennen de geschiedenis niet.

 • info36

  Een melkprijs van 32/33 cent is maar heel mager meneer Radewijk.
  Jij bent zo iemand die denkt dat ie meer kan dan een ander.

 • wmeulemanjr1

  Als je het bedrijf/stal compleet 'uitwoond' kun mischien boeren met een lagere melkprijs. Het is maar hoe zuunig je mag/moet zijn.

 • Jayden

  Meneer Radewijk is al de eersts slaaf van Cees 't Hart, Cees 't Hart will graag even weten hoeveel hij geemiddeld moet betalen. Jij werkt ook niet voor niets. Een bedrijf moet bij de tijd blijven anders is het uitgeleefd naar 20 jaar.

 • Jayden

  Meneer Radewijk is al de eersts slaaf van Cees 't Hart, Cees 't Hart will graag even weten hoeveel hij geemiddeld moet betalen. Jij werkt ook niet voor niets. Een bedrijf moet bij de tijd blijven anders is het uitgeleefd naar 20 jaar.

 • radewijk

  Met een productie van 10000 kg per koe en lage voerkosten is het in allemaal nieuwe gebouwen goed rond te zetten met minder als 100 koeien. Oke we rijden geen Fendt en Mercedes, maar hebben wel jonge Duitse trekkkers en auto's, en hebben aan een kritieke melkprijs van minder als 30 cent voldoende.

 • ...............

  Ceesje krijgt ook niet meer de zelfde 'vergoeding' als tijdens de fusie.

 • melkveehouder .

  @radewijk. Als je een partner hebt met een goed betaalde baan dan heb je gelijk. Neemt niet weg dat jouw opmerking lezers op het verkeerde been zet. Doe ons als sector een lol,en denk twee keer na voordat je reageert!

 • koestal

  Het gaat goed ,dus positief blijven

 • tinus888

  die van vion had niks met vlees en deze heeft niks met boeren...

 • simpel boerke

  @18 radewijk. Je kritieke opbrengstprijs kan wel onder de 30 cent liggen, maar bij een melkprijs van 32 cent zal die nieuwe Duitse tractor steeds ouder worden en ook die nieuwe stal omdat je merkt dat er onvoldoende geld zal zijn om het te vervangen.. Je vergeet dat de afschrijving niet meegenomen is in de kritieke opbrengstprijs.

 • MarcelR

  In de nabije omgeving waar ik zit, zijn de bedrijven ongeveer gemiddeld 70 koeien groot. Dit is wereldwijd ook de maximale omvang die één man aan kan.
  Vrijwel iedere collega van deze bedrijfsomvang heeft er extra inkomsten naast om rond te kunnen komen.
  Een kleine opsomming van tweede takken die ik hier zie : stukje rietland, vrouw die buitenshuis werkt, loonwerk, pa die voor 20 uur uit werken gaat, zoon die voor 30 uur uit werken gaat, man die erbij werkt in de bouw, broer die 40 uur bij loonwerker werkt, machinehandel ernaast, theetuin erbij, zorgboerderij, 100 schapen ernaast enz.....
  Blijkbaar is de gemiddelde melkprijs de afgelopen jaren toch niet hoog genoeg geweest, zodat dat dit allemaal niet noodzakelijk is..............

 • Zents beheer

  Radewijk #12 #18, gelukkig zijn er nog veehouders als U.
  Je zou haast gaan denken dat de sector te lang steun en toeslagen heeft ontvangen en het ondernemerschap zodoende verloren is gegaan. Volgens mij blijft het klagen en vragen tot de melkprijs weer boven 40 cent piekt. En wanneer deze weer zakt begint het gezeur van voren af aan.
  Er zal wel een generatie overheen moeten gaan.

 • Koen Franken

  Ind Plato , veel te lang , veel te goed geweest en het financiële plaatje totaal uit het oog verloren . En als het dan eens wat minder is dan is men in rep en roer en geeft men Jan en alleman de schuld daarvan .

 • bartele69

  Of radewyk heeft alles voor niks gekregen of uitgekocht want ik weet niet hoe je anders melken kan voor 30 cent en ook nog een inkomen hebt om van te leven !!!!!!!!

 • Eminem2010

  Radewijk gefeliciteerd en nu is leren je eigen uren te tellen tegen een vergoeding van 30 euro bruto per uur en dan is kijken of je goed uitkomt. Ik weet dat boeren een roeping is en dat als je echt rekent er niets mogelijk is maar soms de alternatieve er is naast leggen om eigen beloning in te schalen is ook wel is belangrijk.

 • Eminem2010

  Radewijk gefeliciteerd en nu is leren je eigen uren te tellen tegen een vergoeding van 30 euro bruto per uur en dan is kijken of je goed uitkomt. Ik weet dat boeren een roeping is en dat als je echt rekent er niets mogelijk is maar soms de alternatieve er is naast leggen om eigen beloning in te schalen is ook wel is belangrijk.

 • Eminem2010

  Radewijk gefeliciteerd en nu is leren je eigen uren te tellen tegen een vergoeding van 30 euro bruto per uur en dan is kijken of je goed uitkomt. Ik weet dat boeren een roeping is en dat als je echt rekent er niets mogelijk is maar soms de alternatieve er is naast leggen om eigen beloning in te schalen is ook wel is belangrijk. Wat plato en Arie manders betreft te goed en te lang goed is allemaal relatief de 1 is blij met een boterham in zijn mond de ander wil iets opbouwen en nalaten aan de volgende generatie.

 • lepercheron 46

  Inderdaad Radewijk, we hebben de laatste jaren goede jaren gehad, maar
  iets achter de hand houden was er voor veel boeren niet bij, er moest een nieuwe trekker komen of een nieuwe stal bouwen, net iets groter dan de buurman, en dan ook maar meedoen met de btw regeling, dan krijgen we dat ook nog weer terug, het is en was niet te mooi, Grond kopen voor 70.000 euro per ha, ach dat kon ook nog wel. Het bedrijf word steeds groter met als gevolg dat je alle werk niet meer aankunt, dan moet de loonwerker maar meer ingeschakeld worden, of de bedrijfshulp. Aanschaf van melkrobot, mestrobot, kalver drinkrobot, voerrobot, enz.
  En nu maar klagen, Ik zou zeggen , eigen schuld dikke bult.

 • ohzo

  70 * 7000+ 40 ha* 40.000= 2.1 mln investment.
  70*10.000 ltr= 700.000 l* 0,30= 233.000 netto opbrengst.
  Helf zijn kosten ( grofweg)= 160.000 netto.
  Als men het totale plaatje moet lenen: 3% aflossen, 4 % rente=147.000. Betekend 13.000€ voor arbeid. Al het andere is gebasseerd op eigen vermogen en daar geen vergoeding voor nemen.

 • deelen

  Ohzo #32 Samen met de waardestijging van grond van 2 % per jaar heb je toch een modaal inkomen.

 • ohzo

  Nee Deelen, van 2% waardestijging kun je niet leven, alleen bij verkoop. En inflatie van bijna 3 % dat betekent dus dat je er ieder jaar geld op verliest. Dit soort dingen als waardestijgingen, inflatie etc gaan een beetje te ver voor dit ' gesprek' . Maar geloof me, de berekening wordt niet veel anders. Ik heb dit tientallen keren door gerekend voor zeeeer grote bedrijven en kleinere. Basis is hetzelfde. Men zou dit in ogenschouw moeten nemen en op basis daarvan beslissingen nemen.

 • veldzicht

  Ohzo#32 Dan kan je beter naar bulgarije verhuizen ,daar kost land € 4000 per ha en arbeid €5 per uur,dan ziet het plaatje er veel rooskleuriger uit.,n idee als je hier niet uit de kosten kan komen?

 • Foxxy

  1983, fl 0,83 ct/kg (0,377 E/kg) Jan Modaal betaalde 20 % van zn inkomen aan levensmiddelen
  ruim 30 jaar inflatie (a 2% ? ) = (heeel ) grofweg 0,8 euro cent / jaar * 30 = 0,24 E in 30 jaar .

  Bij een gelijkblijvende melkprijs + inflatie is dat dus 0,377 +0,24 = 0,61 ct / kg melk !!!

  Goh, we doen het ECHT helemaal top !!! Trots op ons !

  Neemt niet weg dat Jan Modaal inmiddels ipv 20 % van zn inkomen nog maar 11 % van zn inkomen uitgeeft aan levensmiddelen !!

  (Feitelijk dragen wij boeren dus de kosten van het mobiele telefoon-abbonement en de internet-aansluiting ,wat inmiddels in NL ook tot primaire levensbehoefte toebedeeld is )

 • alco1

  Water loopt ook naar de de laagste plekken.
  Wat ik hiermee bedoel vul zelf maar in.
  Wat het eigenlijk moet opbrengen is je zelf voor de gek houden.

 • veldzicht

  Foxxy#36 Dat is toch een rare vergelijking, als je de productie verhoging per man vergeet dan klopt het wel,mijn Vader had vroeger 30 koeien van 4000 liter en had nog een knecht ook(sorry hoor, zo hete dat vroeger)
  en die had het voor toen goed,als hij zo gebleven was had hij nu een tientje voor een liter melk moeten hebben.misschien wat extreem maar je begrijpt wat ik bedoel.

 • jipperda1

  Heeft hij wel door dat hij over het voortbestaan van zijn leden(eigenaren) predikt en dat zijn salaris en hun inkomen afgaat en hij echt wel goed zit.

 • ohzo

  @ veldzicht.. Ik ben al jaren weg uit Nl, maar dat doet niet terzake.
  Ik schreef op een reaktie dat iemand die een kritische kostprijs van meer dan 30 ct heeft, het boeren niet in zijn vingers heeft. Het ligt feitelijk een tikje anders. Voor mij zal het een biet wezen, maar ik denk dat er denkfouten hier en daar gemaakt worden.

 • Foxxy

  @ Veldtocht, schaalvergroting = dus noodzaak om hetzelfde (liefst meer) te verdienen!
  Dus meer liters per bedrijf terwijl onze kosten en verplichtingen stijgen, en de consument meer verdient, terwijl de kosten voor het levensmiddelenpakket procentueel goedkoper wordt!

  Is in mijn ogen niet helemaal eerlijk!
  Jou(mijn vader ook) vader kocht destijds een trekker nieuw voor 40000 gulden, en een liter gasolie voor 20 eurocent (45 guldencent), zijn nu toch ook duurder! Waarom is melk niet meegestegen?

 • Mozes

  Al vaker heb ik uitgelegd dat welvaartsgroei ontstaat door verhoging van arbeidsproductiviteit. Oftewel: hetzelfde produceren met minder mensen. Dat leidt er toe dat burgers voor dezelfde producten een steeds kleiner deel van hun inkomen nodig hebben. Ze houden meer geld over voor andere dingen wat dus stijging van koopkracht betekent.
  Dat verschijnsel wordt in de voorgaande reacties prachtig in beeld gebracht.

 • Foxxy

  Mozes, wat sla jij de plank mis!
  Dus gasolie wordt niet efficiënter geproduceerd, en melk wel?
  Streep daarbij de inkomsten stijging niet weg!
  Duidelijk is wel: de politiek heeft baat bij een zo goedkoop mogelijk levensmiddelenpakket, waardoor idd de koopkracht stijgt. Dus mij is wel duidelijk wie hier gemolken wordt

 • Mozes

  @Foxxy, lees reactie #38 van @veldzicht nog eens.

 • Foxxy

  @ 38, Dus, omdat wij efficiënter? Werken, is de consument gerechtigd ons een lagere prijs voor de melk te betalen?

  Of ik snap het niet, of alle andere producenten snappen het niet! ALLE andere producenten hebben nl hun prijzen verhoogd sinds 1983, behalve wij agrariërs!

 • Mozes

  @Foxxy, het gaat niet om de prijs in absolute zin maar om de prijs in relatieve zin. Oftewel: welk deel van een gemiddeld inkomen heb je nodig om een product te betalen. Als je in de jaren zestig bv een auto kocht had je misschien een heel jaarinkomen nodig om die te betalen. Zou je precies dezelfde auto tegenwoordig kopen heb je genoeg aan een maandinkomen. De 'autokoopkracht' is dus twaalf keer zo hoog geworden. Dit verschijnsel doet zich voor bij alle producten, dus ook bij voedsel. Dat is het geheim achter de welvaartsontwikkeling.

 • veldzicht

  Foxxy #38 ,Foxxy,zal ik jou eens wat vertellen,die inkopers van jumbo of A.H.interreseert ze geen bal wat de kostprijs is van jou liter melk,ze kijken alleen waar en hoe ze het zo goedkoop mogelijk kunnen krijgen,
  bij krapte kan je een hogere prijs bedingen en bij overschotten zal je moeten zakken,jij bent volgens mij precies het zelfde als je een nieuwe fiets koopt van Batavus voor €500 en een zelfde kwaliteit fiets van gazelle voor €600 om dat daar de kostprijs hoger ligt welke koop jij dan,juist,en dat doen die supers ook

 • Fermer

  @Mozes, in de jaren '60 kocht je een auto die geproduceerd was door een bedrijf dat z'n werknemers in de USA of Europa een loon als bij ons betaalde. Nu worden alle autos in lage lonen landen geproduceerd of in rijke landen mbv heel veel subsidie. Zouden die auto's nog gewoon hier geproduceerd worden dan was je nog steeds een jaarinkomen kwijt. En die mensen in de lage lonen landen verdienen bijna niets ivt hetgeen ze voortbrengen, en worden dus net als de boer hier uitgebuit door de multinationals.
  Zoals je zegt, hetzelfde produceren met minder mensen brengt welvaartsgroei, maar alleen wanneer de mensen die in die productie afvallen iets anders gaan produceren. Worden het werkelozen of ambtenaren, geldrondpompers, dan moet die overgebleven echte producent het wel voor hun allen betalen via belasting. Of je pompt het aardgas weg. Maar het blijft uitbuiting van de overgebleven ondernemer.

 • Mozes

  @emmerei, Mercedes, BMW, Opel, Volkswagen, Fiat, Renauld, Peuchot, Citroën worden allemaal in Europa gemaakt. Het heeft dus niets met lagelonenlanden te maken.

  Ik verbaas mij over de moeite die ik moet doen om het meest eenvoudige economische principe bij sommige mensen aan het verstand te krijgen.

 • poldes

  mozes,
  de ontvangen melkprijs hier ; is er een van in een lage loon land .

 • poldes

  mozes,
  de zuivelverwerkers hier halen de afgelopen jaren een marge ; zoals in een rijk industrieland.
  ook in 2009 toen wij rode cijfers schreven.
  de marge die melkveehouders de afgelopen jaren hadden is tien keer kleiner als van de zuivelverwerkers.
  de melkindustrie heeft zoveel cash en daar gaan deze grootschalige melkvebedrijven in China mee opzetten en ons beconcureren.
  De melkverwerkers hebben zich vet gemest.

 • tinus888

  Ze zouden bij RFC de rente vergoeding op ledenkapitaal net als bij Delta eens op 8% moeten zetten ipv de lullige 3% en nog wat en dan eens de melkprijs uitrekenen Wat meer bescheidenheid zou dan wat beter passen bij deze man

 • remi123

  @veldzicht de luxe van hadden ze vroeger ook niet. Was veel meer met de hand. Tegenwoordig kan het niet uit als je 30 koeien hebt en volop mechanisering en automatisering

 • veldzicht

  Remi,dat bedoel ik ook helemaal niet,als mijn vader en later ik zelf op de zelfde manier door waren gegaan had ik nu een veel en veel hogere melkprijs nodig,maar door steeds efficienter te werken meer productie per bedrijf,betere voederwinning(geen hooi van eind juni) beter rantsoen voor de koeien etc. etc. kan ik nu toe met een melkprijs van 30 cent.
  in 1983 liep op het gemiddeld bedrijf nog 40 koeien van 7000 liter
  nu zijn het er ruim tachtig van 8500 liter en dat geeft toch een heel ander financieel plaatje.

 • Mozes

  Als je tegenwoordig 30 koeien hebt met 4000 liter en zo weinig mogelijk mechanisatie kun je dan een inkomen halen? In de tijd van grootvader kon je zelfs twee inkomens halen: voor jezelf en voor de knecht.
  In de tijd van grootvader gaven burgers 40 tot 50% van hun inkomen uit aan voedsel. Nu nog maar 4 of 5% . Voor alle andere producten geldt hetzelfde: welk deel van het inkomen had men in grootvaders tijd nodig om een radio te betalen? Welk deel van het inkomen heeft nu nodig om een radio te betalen? En een televisie, auto, fiets, koelkast, enz. ?
  De reden hiervoor is dat producten gemaakt kunnen worden met steeds minder mensen.
  In grootvaders tijd 30 koeien met 4000 liter dus 120000 liter per jaar met twee man. 60000 liter per man per jaar. Nu 700000 liter per man.

 • Fermer

  @Mozes, wat is het nut een bedrijf binnen je landsgrenzen te houden wanneer dit slechts lukt met heel veel subsidie? Echt een voorbeeld van jou Nederlandse idee van 'economische principes'.
  Multinationals in de auto-industrie betalen zeker 10x meer arbeidsloon in Europa ipv te verkassen naar Azie, en dit uit barmhartigheid met de Europese bevolking? En ze betalen volgens jou zeker ook nog hun winstbelasting hier?
  Hoe anders dan de multinationals in de voedingsmiddelen-industrie, waar de verwerkers en de verkopers de agrariers het vel over de neus trekken om maar zo goedkoop mogelijk in te slaan en hun gigantische winsten veilig te stellen.
  Ik denk dat de boeren en de aanwezige grondstoffen het totale Europese 'economische' plaatje in de benen moeten houden, deels direct betaald, deels door belasting om de andere industien te subsidieren.

 • alco1

  Emmerei. Je denkt geloof ik nog steeds dat wij multinationals verafgoden.
  Niets is minder waar, ook wij verafschuwen dat ze de macht hebben om ieder het vel over de neus te trekken.
  Het is echter een gegeven dat ze er zijn en het gaat om de kunst om daar mee om te gaan.

 • Fermer

  @veldzicht, in '83 280.000 liter per bedrijf, nu bijna 700.000. Toen hoegenaamd zonder schuld, met een kostprijs van 15 cent. u met een kostprijs van 35 cent, en een schuld van gem. bijna 1.000.000 euro.
  Had je niks gedaan behalve het nodig onderhoud, en belasting betaald, dan had je nu zelf nog wat, en kon je doorgaan of stoppen en cashen, al naar gelang het plezier wat je nu nog in de sector hebt. Nu met de uitbreidingen heb je goedkope melk, veel risico, veel drukte, en niks meer te vertellen op je eigen bedrijf.

 • alco1

  Daar geef je nou een mooi voorbeeld, hoe je het ook kunt doen.
  Alleen uitbreiden met belasting geld en nu nog steeds genoeg te makken en baas op eigen bedrijf.
  Echter zijn er veel kikkers die meer en meer willen.

 • Fermer

  @alco, ik denk niet dat jullie de multinationals vereren.Maar om zoals Mozes hun werkwijze te verdedigen gaat me al veel te ver. Goedkoop voedsel waar wij voor op mogen draaien, om de burger genoeg geld in z'n zak te geven om luxe artikelen voor veel te veel geld aan te kunnen schaffen. Bijv. de beruchte spijkerbroek, gefabriceerd in China voor 4 euro en hier verkocht voor 60. Geen werkgelegenheid hier, geen belasting voor de staat hier, alleen zuivere winst voor de multinational. Wat is dan het economische voordeel hiervan? Zelfs China wordt op deze manier veel tekort gedaan, het land wat ons boeren een toekomst kan geven. Het grote geld verdwijnt in de bekende zakken.
  Alco zolang jij blijft zeggen dat de boeren de bv Nederland moeten onderhouden zal dit op deze manier doorgaan, het is de bv Nederland die oa dit soort spelletjes mede mogelijk maakt voor de grote graaiers.

 • ohzo

  Denken we dat we deze tendens kunnen keren? Denk het niet. De vraag blijft, hoe kunnen we ervoor zorgen dat de hardwerkende agrariers een goede beloning krijgen voor het werk en een stuk respect?
  Voor het stukje respect zal de agri wereld veel beter moeten worden in marketing. Onzin? Misschien, maar in deze tijden zeer belangrijk. Een gemiddelde consument heeft een attentie span van 2 sec.
  Het andere, een goed inkomen. Maar dan zullen deze non-sense artiekelen als wat Cees schrijft if opmerkt eens moeten ophouden.

 • gjcamps

  Door mechanisering en genetische selectie is de kostprijs per kg melk relatief gezien lager dan 30 jaar geleden. De bruto marge is echter lager. Om toch een acceptabel inkomen te hebben ben je verplicht meer te produceren en mee te doen aan bedrijfsontwikkeling anders stopt het bedrijf vanzelf bij een generatie wisseling. Alleen afgeschermde markten zoals Zwitserland, Noorwegen Canada, kun je zonder groei een belegde boterham verdienen.

 • Ferm

  Er is gewoon een overschot. Dus minder produceren is de enigste oplossing. Als we dat hier doen in Europa, zal dat gat gevuld kunnen worden door andere landen misschien, maar dat zie ik zo gauw niet gebeuren, hun capaciteit is ook eindig. Het is altijd beter produceren voor een vraagmarkt. Maar de boeren willen zelf te graag, nog meer productie per koe, nog een grotere stal dan de buurman. Iedereen om de producent heen lacht in zijn vuistjes, zij varen er wel bij en als dan door de overproductie de uitbetaalprijs zo laag wordt, zal die NIET-kapitaalkrachtige markt ook kunnen kopen. Echter voor ons onder de kostprijs, maar kunnen we eindelijk de wereld voeden.
  @ohzo, het respect is er wel, de consument/burger denkt wel goed over ons, het zijn de schreeuwers die de aandacht vragen en krijgen van de politiek, want al die extra eisen is alleen maar kassa voor de periferie. Daarom honoreert de politiek die schreeuwers ook. Als de burger die scheeuwers volgt, zouden ze wel meer betalen voor ons product, maar nee, ze pakken net zo makkelijk het product wat er naast ligt en onder andere prodctieeisen geproduceerd is.
  Een goed inkomen kun je alleen creeeren door een goede opbrengstprijs, op een aanbodmarkt, zoals waar we nu momenteel inzitten. Dan moet je je onderschijden en daar mist FC de boot, want hun verwaarding van de melk is er onder de maat en zeker in geen verhouding met de eisen die ze stelt aan de producenten.

 • alco1

  Paysanne. Een zelfde verhaal.
  Ik heb een schaats verleden. Daar hoorde je ook altijd dergelijk kreten.
  Er is niets meer aan!!!!!
  'Sommigen trainen steeds meer, gaan op hoogte stage, zijn bezig met allerlei voedingssupplementen'.
  De tijd van het voordeel van de doorgewinterde boer was voorbij.
  Wat kun je eraan doen? Niets.

 • Ferm

  @alco1, wat je eraan kunt doen? Zorgen dat je vrij blijft. Een doorgewinterde boer kan het makkelijk volhouden. Of ie dat wil is een tweede.

 • gjcamps

  Of verhuizen waar je producten wel waarde hebben en waar je vakmanschap geacht wordt.

 • alco1

  Weer de twee verschillen.
  Het eigen beleid en het algeheel beleid.
  Voor mijzelf hoef ik mij geen zorgen te maken.
  Over het algeheel beleid maak ik mij grote zorgen en dat is gestuwd op de grote onmacht die men er op heeft.
  Veel mensen denken bij algeheel beleid alleen maar aan het eigen en daar gaat het faliekant mis.

 • Ferm

  @gjcamps, inderdaad als je vrij bent, kun je zelf die beslissing nemen.
  @alco1, ik heb me al langere tijd zorgen gemaakt over het algehele beleid en ben tot de conclusie gekomen dat we inderdaad niet bij machte zijn om daar invloed op uit te oefenen. Daar spelen kachten en machten die buiten ons bereik liggen, als INDIVIDUELE boer. De sector als geheel heeft wel de macht als ze willen, maar niet de daadkracht, vanwege het kikkers in een kruiwagen fenomeen. Baseer dan op dit gegeven je eigen beleid. @alco1,wij hoeven ons (financieel) ook geen zorgen te maken, maar emotioneel is het een ander verhaal. Gelukkig zijn we ondernemend en flexibel genoeg om ook hier weer een rendabele draai aan te geven.

 • poldes

  Paysanne,
  uw boodschap aan ons alle is gewoon deurdonderen?

 • Ferm

  @poldes, lijkt me niet, maar dat moet ieders zelf beslissen op basis van zijn situatie. De goeie beslissing zal lang niet altijd de makkelijkste beslissing zijn. Zorg zoveel mogelijk dat je de keuze nog zelf kunt maken en beter actief handelen dan reactief. Wij zagen de huidige situatie in 2008 al ontstaan. We konden het verkeerd inschatten, maar dat wilden we niet afwachten. We zijn naar 30 boeren in Nederland vertrokken naar Frankrijk omdat we dachten daar met een melkveebedrijf met 75 melkkoeien nog bestaansrecht over te houden. Helaas kwamen daar in 2011 de eerste aanzetten voor een verplicht, langjarig en eenzijdig leveringscontracten met de melkfabrieken. Alle vrijheid weg en veel risico dragen en lopen. Helaas zijn we per 1-1-2015 dan ook hier gestopt met onze melktak. We gaan met onze dubbelkkoeien MRY verder als vleesvee/zoogkoeien en breiden onze akkerbouwtak uit.

 • abtje

  @Paysanne Zo veel smaakjes zijn er niet. Het is vaak of stoppen of doordenderen. De grond is niet overal geschikt voor akkerbouw en de rundvleestak is al nauwelijks rendabel met de Hollandse grondprijzen voor de startende ondernemer (zo niet onmogelijk).

 • Ferm

  @abtje, in Nederland wel ja. Ondernemen is vooruitzien. Mij lijkt het Nederlandse vooruitzicht niet aantrekkelijk, maar de meesten wel blijkbaar, alles is gericht op doordenderen. Lijkt mij een groot risico, waarvan je moet afwachten of het de moeite waard was als je bij de overblijvers hoort. Wij hebben qua melken in Frankrijk ook mis gegokt, maar we hebben nog steeds zelf de keuze of we willen doorboeren of niet.

 • agratax2

  't Hart geeft zijn toekomst visie. Boeren willen deze graag horen als hij positief is en zonder mitsen en maren. De ene reactie vindt 't Hart te optimistiischm de ander gaat er van uit dat de vraag blijft zo niet stijgt (wens gedachte) maar dat het punt is 'Hoe komt het geld bij de boer'. Ik denk dat de behoefte wel blijft of zelfs nog kan stijgen, maar dat het geld voor een goede prijs ontbreekt, wegens de onzekere politieke tijden die in het verschiet liggen. Kijk om je heen en je ziet dat de landen waar de stijgende vraag weg moet komen bijna allemaal instabiel zijn zo niet in burgeroorlogen zijn verwikkeld al dan niet gevoed door Geloofs extremisme. Of moet ik zeggen door interne financiele en geloofsdiscriminatie. In alle gevallen gaat wapenhandel boven zuivel producten.

 • abtje

  @Agratax Wapenhandel gaat samen met zuivel! Een soldaat met een lege maag vecht minder goed dan een met een volle buik en wetende dat zijn hele familie een volle buik hebben en dan niet van het lood.

 • agratax2

  @abtje. Rebellen en Soldaten in oorlog zorgen er voor dat zij hun maag gevuld houden ten koste van de bevolking. Ik hoop dan ook dat je niet zo naief bent om te denken dat de commandant van welk leger dan ook onze kaas en boter koopt om zijn manschappen goed te voeden zolang er nog bij de bevolking gestolen kan worden en hij zijn wapenarsenalen op peil moet houden. Ik praat niet over vredeslegers die wij op pad sturen om vrede te stichten of te bewaken.

 • abtje

  @Agratax Er zit veel meer achter om in enkele zinnen uit te weiden.
  Maar veel rebellen en soldaten vechten alleen als aan #74 voldaan is. Of die bevolking zelf voedsel verbouwd heeft of gekocht of voedselhulp is een tweede.
  Volgens mij zou als de hele wereld vredig was en er geen oorlog meer is, er een stuk minder behoefte zijn aan voedsel.
  Mensen kunnen dan veel meer zelf verbouwen.

 • alco1

  @Abtje. Je gaat dat toch niet doortrekken dat oorlog voedselschaarste veroorzaakt en dus hogere prijzen kan opleveren.

 • Foxxy

  @ Veldtocht 47, klopt helemaal!
  Laten weten er allen eens op focussen dat een supermarkt niet een huismerk mag voeren! Is al een stapje in de goede richting!
  @ mozes, leuk dat de koopkracht stijgt, goede ontwikkeling! Mijn financiering stijgt, en mijn koopkracht niet!
  Wel idd meer koeien en meer land! En zeker net zoveel uren als 30 jaar terug!

  Lijkt net of jij er op tegen bent dat de melkprijs omhoog gaat?

 • Mozes

  @Foxxy, ik heb in voorgaande reacties geen voorkeur uitgesproken, ook geen mening gegeven, maar slecht een economisch mechanisme proberen uit te leggen. Een economische logica die al bestaat sinds de oertijd en nog steeds geldig is. Een economisch mechanisme wat universeel is en van toepassing is in zowel een communistische planeconomie als in een vrije markteconomie. Het is mij inmiddels duidelijk dat dit aan sommigen niet uit te leggen is. Ik doe er dan ook geen moeite meer voor.

 • Ferm

  Ja Foxxy, economische logica, als sinds de oertijd. Daar hadden de neanderthalers die niets deden vast ook meer te besteden als de hardwerkenden die de groep in de benen trachtten te houden. Wanneer de ene dubbel werk deed, kon de ander dubbel uit eten met de meisjes, dat had die wel verdiend. Toch fijn, die wetenswaardigheden uit de oudheid.

 • Foxxy

  @ Mozes,
  Ik snap jou verhaal! Welvaartsgroei, burgers.
  Feitelijk aten 2 gezinnen van jou opa's bedrijf!
  Je vader en jij vervijfvoudigen het bedrijf,
  En feitelijk is er nog slechts 1 gezin wat daar van leven kan!
  Qua Welvaartsgroei, zeker niet een wenselijke situatie voor een boer!
  5 keer meer melk, halvering van je inkomen!

Laad alle reacties (77)

Of registreer je om te kunnen reageren.