Rundveehouderij

Nieuws 1461 x bekeken 6 reacties

In april fokwaarden voor robotkenmerken stieren

Wageningen - Als eerste in de wereld voegt GES in de aprildraai drie robotkenmerken toe aan de stierindexen. Daarmee kunnen veehouders gerichter stieren kiezen om hun melksysteem effectiever te benutten.

De kenmerken zijn AMS-efficiëntie, melkinterval en gewenning van vaarzen. Met name bij het kenmerk AMS-efficiëntie is veel winst te boeken. Dit kenmerk geeft de geproduceerde kilo's melk per totale AMS-tijd in minuten aan. Bij een gemiddelde veestapel (fokwaarde is 100) levert het gebruik van stieren met een AMS-efficiëntie van 108 0,18 kilo melk per minuut extra. Dat is bij twintig uur per dag 78.889 kilo per AMS per jaar. Ofwel bij een gemiddelde productie van 30 kilo per koe, kan dezelfde robot 7,2 koeien extra melken. Gegevens van de proefdraai van de stieren zijn nog niet openbaar.

Laatste reacties

 • yupo

  crv wil je nu weer langs die weg zieltjes halen eerst robuustheid en nu dan toch maar type omdat heel die robuustheid niks toegevoegd heeft wat is het volgende of moeten we blijven lachen geef gewoon eerlijke cijfers zo als ze zijn en niet voor tig dingen corrigeren zodat er niemand meer wat van snapt

 • Jongman

  Geweldig CRV !! Voor een robotmelker zijn efficiente koeien het belangrijkste voor plezierig boeren. Hier mee door gaan ,wat de kritiek van die gasten ook zijn ze hebben op alles negatieve kritiek.

 • koeboertje

  Als antwoord op het vet qoutum werden er indertijd stieren gefokt met een verlagend vetpercentage , wie hier aktief mee geinsamineerd heeft , levert nu waarschijnlijk melk met lage vetpercentages.Terwijl vetpercentage over een maand geen beperking meer is .
  Ik heb me hier nooit door laten lijden en melk dikke gehaltes.

 • joannes

  Is dit niet hetzelfde als MS of Melksnelheid?

 • Eminem2010

  Indd Joannes vroeg ik mij ook af of is er ook nog een tussen berekening van de positie van de spenen en hoelang het duurt tot een bepaald soort speen gemiddeld aangesloten wordt.

 • joannes

  @Eminem2010, ze brengen het als een Nieuw Criterium maar alle gegevens zijn als het goed is al te herleiden met MS, Speenlengte en Speenplaatsing. Die laatste twee hebben mogelijk invloed in het eerste jaar omdat de foute of moeilijk te koppelen uiers snel afgevoerd en /of uitgefokt worden. Als je een goede koe weg moet doen, omdat de Robot niet past, doet het zoveel zeer dat je daar wel voor oppast bij de vervanging.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.