Rundveehouderij

Nieuws 1700 x bekeken 2 reacties

Mestnorm niet aangepast om muizenschade

Den Haag - De bemestingsnorm voor grasland wordt niet aangepast voor bedrijven die worden getroffen door muizenschade. Maar Sharon Dijksma wil wel kijken of er in overleg met de Europese Commissie kan worden geschoven met de uitrijperiode.

Dat schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het parlement had de staatssecretaris gevraagd te bekijken welke mogelijkheden er zijn om getroffen boeren tegemoet te komen.

Dijksma is niet van plan de getroffen boeren versneld de toeslagrechten uit te betalen. Zij wil liever alle boeren zo vroeg mogelijk uit betalen na 1 december, dan een kleine groep al vanaf 16 oktober uit te betalen, maar een veel grotere groep daarmee te benadelen.

Mogelijk vrijstelling 80-procentsregel derogatie

In overleg met de Europese Commissie heeft het ministerie bepleit om ernstige muizenschade onder de calamiteitenregeling van de Nitraatrichtlijn te laten vallen. Bovendien wil Dijksma dat boeren vrijgesteld worden van de voorgeschreven 80-procentsregel bij de derogatie als meer dan 25 procent van hun grasland is vernield. Die boeren zouden een jaar moeten worden vrijgesteld van de derogatieverplichting, zodat ze extra ruwvoer kunnen produceren. De staatssecretaris wil niet dat tijdelijk omzetten van grasland in mais (dit jaar) leidt tot een herinzaaiplicht voor Nederlandse boeren, omdat niet is voldaan aan het aandeel blijvend grasland voor de vergroening in het Europees landbouwbeleid. De Europese Commissie heeft nog geen besluit genomen over de verzoeken van Dijksma.

Geen signalen actuele geldnood boeren

De staatssecretaris zegt geen signalen te hebben over acute geldnood bij betrokken boeren. Zij vertrouwt erop dat de banken hun zorgplicht zullen uitvoeren, ook de Deutsche Bank, die door Friese boeren in een petitie nog apart is genoemd. Als de bank niet tot een oplossing kan komen van een liquiditeitsprobleem wil Dijksma onderzoeken of een garantstelling mogelijk is.

Lening Friesland voorgelegd aan Brussel

Ondertussen heeft de provincie Friesland aangekondigd getroffen ondernemers onder voorwaarden een langlopende lening aan te bieden. De lening kent een aflossingsvrije periode in de eerste vijf jaar. De rente is echter hoger dan bij een bank wordt gevraagd.

De aangeboden lening moet nog de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie, omdat het kan worden beschouwd als staatssteun.

Laatste reacties

  • alco1

    Je krijgt er nog bureaucratelites van.

  • PetervanKempen

    Misschien is het ontheffen van derogatie een oplossing , want ander gewas mogen inzaaien met gras erachteraan kan de eerste periode weer naar een goede zode grasland goed overbruggen zegt men.

Of registreer je om te kunnen reageren.