Rundveehouderij

Nieuws 2072 x bekeken 5 reacties

Meer koeien leidt niet direct tot hoger saldo per koe

Brussel – Uitbreiding van de melkveestapel leidt op korte termijn niet tot een verbetering van het saldo per melkkoe. Op de langere termijn is er wel een positieve invloed.

Dat blijkt uit een rentabiliteits- en kostprijsanalyse door de Vlaamse landbouwadministratie.

Nu niet de stap zetten om te groeien heeft voor een melkveehouder geen onmiddellijke impact. Maar als andere bedrijven wel groeien, zal het saldo per melkkoe na verloop van tijd dalen tegenover het sectorgemiddelde.

Het verhogen van de productiviteit, het verlagen van het krachtvoederverbruik, het verlagen van de leeftijd eerste kalving en het verminderen van het vervangingspercentage verbeteren wel, zowel op korte als op lange termijn, het saldo. Enkel voor het vervangingspercentage is de impact op korte termijn groter dan de impact op lange termijn. Voor de drie andere parameters is de impact op langere termijn groter.

Voor de analyse werd gekeken naar data van 108 gespecialiseerde melkveebedrijven, afkomstig uit het Landbouwmonitoringsnetwerk, over de periode 2007-2012. Als een onderverdeling gemaakt wordt, tussen de 50 procent sterkst en de 50 procent minst presterende bedrijven, blijkt dat de bedrijven met het hoogste saldo wel significant groter zijn dan de bedrijven met het kleinste saldo per koe. Dat geldt voor het aantal melkkoeien, aantal hectares ruwvoeder en melkproductie. Deze bedrijven zijn ook in staat een fors hogere melkproductie per koe en per hectare ruwvoeder te halen. Er is geen opvallend verschil in Groot Vee Eenheden per hectare waar te nemen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Hoger saldo per koe of op bedrijfsniveau vind dat nog al een verschil. Met 10 koeien een hoog saldo per koe misschien maar om daar van te leven.... met 50 -70en dan lager saldo toch net iets meer kans

 • ohzo

  Als je 30.000 € per jaar netto inkomen moet hebben om van te leven met een gezin, gaat dat met 10 koeien niet lukken. Kolder verhaal weer...

 • Fermer

  @CRD..., zou het niet meer praktisch zijn om een bedrijf met 60 koeien met een hoog saldo per koe te vergelijken met de bedrijven met 150-200 koeien met een lager saldo en een grote schuld, de bedrijven die nu aangeduid worden als klaar voor de toekomst? Waar liggen dan volgens jou de grootste kansen?

 • kleine boer

  Emmerei, Wij met onze mrij/flekkies weten met minder koeien al hoger saldo per koe te halen zijn niet vaak grote stallen met mrij en flekkies. Als je veel wilt melken hou je holstien als je veel wil verdienen mrij-flekkie..... Ik vind de flekkie trouwens gewoon de ouderewetse mrij maar dat klinkt beter op de verjaardagen volgens mij. Ze schrijven ook terug inkruisen van mrij op holstein maar volgens mij ga je vooruit met mrij er te kruizen ipv terug.... Maar goed ieder het zijne We melken er nu 70 vind dat genoeg voorlopig. Er lopen wat zwarte bij ivm te weinig vaarskalveren maar zeg altijd bij gebrek aan beter heb ik er paar zwarte bij lopen. (zal wel commentaar op komen...)

 • Zandboer op gemengd bedrijf

  Altijd die 'onzin-berekeningen' van saldo. Daar hebben we helemaal niets aan. Het wordt onderhand tijd om alle kosten die rechtstreeks met variabele kosten te maken hebben ook in het begrip saldo mee te nemen. Denk hierbij vnl. aan loonwerk en andere bewerkingskosten.
  Verder niet meer over een begrip als 'reserveringscapaciteit' praten, maar afschrijvingen voor 100% meenemen, en aflossingen niet meer meenemen! Het wordt hoog tijd dat we hetzelfde aflossen als afschrijven; misschien worden er dan ook minder onverantwoorde investeringen gedaan.
  Dit is een mooi moment om in 2015 mee te beginnen. Dan is alles veel beter vergelijkbaar tussen de verschillende bedrijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.