RundveeNieuws

Lager saldo voor bijproductenbedrijf

Arnhem – Het gemiddelde melkveebedrijf met veel bijproducten heeft in 2013 een saldo dat €1,65 per 100 kilo melk lager ligt dan bedrijven met weinig bijproducten. Dat blijkt uit een analyse van accountantskantoor Flynth van 1.500 bedrijven.

Het gemiddelde bijproductenbedrijf heeft €0,77 per 100 kilo melk lagere totale opbrengsten. Inclusief de hogere voerkosten (inclusief aankoop ruwvoer) van €1,19 bedraagt het saldo daardoor €29,52 per 100 kilo melk, tegenover €31,17 bij de bedrijven met weinig of geen bijproducten.

Voor de analyse zijn de gegevens van melkveebedrijven gesplitst in drie groepen: het gemiddelde van alle bedrijven, de bedrijven met meer dan €80 per koe aan aankoop van bijproducten en bedrijven met minder dan €80 per koe. De bedrijven met veel bijproducten zijn gemiddeld groter dan de andere groep. Ook ligt de melkproductie per koe ruim 360 kilo per jaar hoger. Daar staan wel wat lagere gehalten tegenover. De verschillen tussen de bedrijven bestaan, maar kunnen volgens bedrijfskundige Henk van Dijk van Flynth niet de verschillen in voerkosten en saldo verklaren. Ook na het corrigeren voor verschillen in bedrijfstypen blijft een voordeel voor de mengvoerbedrijven. Niet alleen in 2013, maar vanaf 2009.

Voerdeskundigen hebben wel een idee waardoor de opmerkelijke uitkomst wordt verklaard. “Wij zien ook al jaren dat bijproducten niet perse tot lagere voerkosten leiden”, zegt Alidus Hidding van adviesbureau VIB Consulting. “Een groot deel bijproducten werkt niet als krachtvoer en ook niet als ruwvoer in de pens. Wanneer ze wel als krachtvoer beschouwd worden, leidt dat tot hogere kosten per kilo melk.” René Knook, productmanager rundvee bij De Heus, ziet dat bedrijven met veel bijproducten doorgaans een hoog basisrantsoen hebben waardoor koeien vanaf 150 dagen al boven de behoefte worden gevoerd.” De uitkomst verbaast Robert van Buuren van bijproductenleverancier DuynieBeuker. “Standaard liggen de kosten voor bijproducten per kilo drogestof onder de 100 procent van de voederwaarde. Dat is geen discussie” Ook benadrukt hij dat de saldo’s per koe gunstiger zijn omdat met bijproducten meer kilo’s per koe worden geproduceerd.

Kijk voor een uitgebreider artikel op melkvee100plus.nl

Beheer
WP Admin