Rundveehouderij

Nieuws 3135 x bekeken 3 reacties

LTO verwacht geen grondgebondenheid in 2015

Den Haag – 2015 wordt een overgangsjaar voor de grondgebondenheid van de melkveehouderij. Dat verwacht voorzitter Kees Romijn van de LTO vakgroep Rundveehouderij. "Om de grondgebondenheid nog dit jaar te regelen, hadden we voor 1 maart duidelijkheid moeten hebben. Ook al zitten we morgen bij de staatssecretaris, dan is het te laat om het voor 2015 nog te regelen.

Dit is de tijd van het jaar om eventuele huurgrond te regelen, zodat het voor de gecombineerde opgave geregeld is. Dat gaan we niet meer halen", aldus Romijn. Hoewel staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft aangekondigd voor 1 maart met een voorstel te komen voor de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de grondgebondenheid wordt geregeld, bestaat de vrees dat het voorstel niet tijdig komt. De sector heeft nog steeds geen uitnodiging ontvangen om met het ministerie te spreken over de invulling van de AMvB.

Romijn heeft grote moeite met de onzekerheid waar de sector in zit. "Wat iedereen wil is duidelijk. Het is wel erg lastig dat dit politiek niet snel geregeld kan worden." Romijn sluit niet uit dat de sector de grondgebondenheid alsnog zelf gaat regelen. "De tijd dringt. We zien dat de melkveehouderij verder ontwikkelt, waardoor het fosfaatplafond ook steeds dichterbij komt."
"Er zijn veel vragen zonder antwoorden. Het ministerie is aan zet, maar ze doet wel erg lang over haar zet", zegt Romijn, die zich zorgen maakt over het proces. Het is in de politiek lastig om op één lijn te komen. VVD is tegen wettelijke grondgebondenheid, terwijl PvdA dit wel wil. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers zegt desgevraagd dat ze ook benieuwd is of de AMvB voor 1 maart naar de Kamer wordt gestuurd. "Dat ligt aan de staatssecretaris", aldus de politica, die eraan toevoegt dat er veelvuldig overleg is met Dijksma over allerhande onderwerpen. Ook Helma Lodders (VVD) zegt dat het afwachten is of 1 maart gehaald wordt. "Ik neem aan dat Dijksma het laat weten als ze 1 maart niet haalt." Voor de komende week staat geen overleg meer gepland tussen Lodders en Dijksma over dit onderwerp. "Maar de telefoon is gewillig. Het is nog geen 1 maart", aldus Lodders.
SP, ChristenUnie, D66, SGP en de Partij voor de Dieren willen opheldering van Dijksma over het tijdspad voor de invulling van de grondgebondenheid. Omdat andere partijen het voorstel niet steunden, is er geen meerderheid voor dit verzoek.

Laatste reacties

  • landboer

    Van uitstel komt afstel ,dat zal wel de bedoeling van Dijksma zijn.

  • henver1

    Is ook prima , maar niet meer gaan zeuren over een jaar dat het anders moet.

  • verbi

    Als Romijn nu eens zijn mond dicht houdt niet iedereen denkt zoals Romijn. Hij heeft meer als genoeg vernielt met zijn grondgebondenheid verhaal. Gaat niks worden zo

Of registreer je om te kunnen reageren.