RundveeNieuws

LTO: Twee jaar buffer is veel te veel

Den Haag – Twee jaar buffer om een periode met lage melkprijs uit te kunnen zitten, is volgens LTO veel te lang. Dat blijkt uit de reactie van melkvee-voorzitter Kees Romijn. Hij haalt zijn schouders een beetje op over de opmerking van Rabo-topman Ruud Huirne dat melkveehouders een prijsdal van twee jaar moeten kunnen overbruggen uit buffers.

“Ach, die Ruud … Op zich is het niet zo moeilijk om een buffer aan te leggen, maar waarom zo groot?”, vraagt hij zich hardop af. “Dat vraagt belastingfaciliteiten. Nu kun je alleen maar fiscaal middelen. Dat levert pas achteraf geld op, niet op het moment dat de liquiditeit het hardst nodig is. Maar ik meen me te herinneren dat de bank leeft van het verstrekken van krediet, dus Ruuds opstelling heeft wel wat dubbels in zich.”

Romijn erkent dat door schaalvergroting en het verdwijnen van de redelijk vaste melkprijs de noodzaak tot het hebben van buffers groter wordt dan ten tijde van de melkquotering. Romijn vindt dat de melkveehouder zonder banksteun een half jaar tot een jaar tegenwind moet kunnen overbruggen. “Ik denk aan 7 tot 8 cent per kilo melk, hoewel intensieve bedrijven die veel voer aankopen waarschijnlijk wat meer buffer nodig hebben dan extensieve.” Gemiddeld betekent dat €75.000 buffer bij een miljoen kilo melkproductie per jaar. “Onmogelijk is dat niet. We hebben 17.000 melkveehouders en eigenlijk is er geen een in grote problemen gekomen door de recente sterke melkprijsdaling. Misschien klagen we wel wat snel, maar dat is niet alleen bij boeren zo.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin