RundveeNieuws

Ierland vreest superheffing van €100 miljoen

Dublin – Ierland lijkt af te stevenen op een superheffing van rond de €100 miljoen. Eind december stond de Ierse melkproductie voor botervet gecorrigeerd 5,93 procent boven het nationale quotum, berekent het ministerie van landbouw in Dublin.

Als die overschrijding niet terugloopt, dan kan de superheffing tien keer zo hoog uitkomen als de €10,03 miljoen die Ierland over het vorige melkjaar moest betalen.

Een jaar eerder kwam de overschrijding eind december uit op 1,63 procent. Dat was eind maart, bij de afsluiting van het melkjaar 2013/2014, echter teruggelopen tot 0,6 procent wat resulteerde in de genoemde superheffing van €10,03 miljoen. Het ministerie dringt er al tijden bij de melkveehouders en zuivelcoöperaties op aan de productie de komende weken zo veel mogelijk te beheersen om de heffing nog wat te kunnen drukken. Ierland wil de melkproductie na het wegvallen van de quota fors opvoeren maar kan daarbij niet vermijden dat in dit laatste quotumjaar nog een hoge superheffing dreigt.

Beheer
WP Admin