RundveeNieuws

Gemiddelde toename T-som 25 graden

De temperatuursom (T-som) varieert tussen 165 graden in het oosten van Twente tot 268 graden bij Hoek van Holland. Daarmee neemt de T-som in het oosten met iets meer dan 20 graden toe in een week tijd. Langs de kuststrook is de toename lokaal meer dan 30 graden geweest. Dat blijkt uit cijfers geleverd door het Nutriënten Management Instituut (NMI).

De T-som geeft een indicatie voor het optimale moment van het strooien van kunstmeststikstof op grasland. Voor een weidesnede van 1.500 kilo droge stof geldt een optimaal strooimoment tussen 175 en 250 graden. Voor een maaisnede van 3.000 kilo droge stof geldt een traject tussen 250 en 340 graden. Dit beoogt maximale groei. Wie maximale stikstofbenutting nastreeft moet voor een weidesnede op traject 250–300 graden koersen en voor een maaisnede strooien tussen 300 en 400 graden T-som.

Bij vroeg strooien van kunstmeststikstof op grasland is de kans op verlies van stikstof groter. Veel veehouders kiezen, bij de beperkte beschikbare bemestingsruimte, dan ook voor om aan het eind van het optimale T-somtraject te strooien.

Een periode van vorst kost drogestofopbrengst. Veel regen maakt de kans op uitspoeling groter. Het advies is dan ook om bij een voorspelde vorstperiode of meer dan 50 millimeter neerslag binnen twee weken na de beoogde bemesting het moment van bemesten met kunstmeststikstof uit te stellen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin