Rundveehouderij

Nieuws 10693 x bekeken 29 reactieslaatste update:3 feb 2015

FrieslandCampina verhoogt prijs met €1,25

Amersfoort - FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor februari met €1,25 naar €31,50 per 100 kilo. Het is de eerste prijsverhoging van het zuivelbedrijf sinds juni 2014.

FrieslandCampina verhoogt de prijs omdat het bedrijf verwacht dat de melkprijzen van de meeste bedrijven waar het zich aan spiegelt in februari zullen stabiliseren of licht zullen stijgen. De reden daarvoor is weer dat de prijstrends voor foliekaas, melkpoeders en boter stijgend zijn.

Voorschotprijzen concurrentie

De Scandinavische concurrent Arla handhaafde de voorschotprijs voor februari op het niveau van januari: €29,90 per 100 kilo. Het Duitse DMK verlaagde eind vorige week de voorschotprijs voor januari naar €28 per 100 kilo. In Nederland heeft behalve FrieslandCampina nog geen enkel zuivelbedrijf een voorschotprijs 2015 bekend gemaakt.

Deze stijgende prijzen zijn echter niet in de eerste plaats veroorzaakt door een aantrekkende vraag naar zuivel op de wereldmarkt. De onderliggende oorzaak is dat de euro flink goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. Dat is de valutasoort waarin zuivel op de wereldmarkt wordt afgerekend. Door de sterkere dollar ten opzichte van de euro is bijvoorbeeld Amerikaanse zuivel minder concurrerend en geven kopers vaak de voorkeur aan Europese producten. Daardoor stijgt de vraag naar Europese zuivel dus wel.

Wereldwijde melkaanbod neemt af

Nog een factor die meespeelt bij het herstel van de zuivelprijzen is dat het wereldwijde aanbod van melk afneemt. In Europa remmen melkveehouders iets af met het oog op een dreigende overschrijding van de melkquotering. In Australië en Nieuw-Zeeland neemt de melkproductie af onder invloed van toenemende droogte.

Beide zaken, zowel de sterk veranderde euro-dollarkoers als de droogte in Australië en Nieuw-Zeeland, waren voor de jaarwisseling nog nauwelijks in beeld. De zuivelhandel merkt ook pas sinds ongeveer medio januari hoezeer de kansen zijn gekeerd voor de Europese zuivel.

FrieslandCampina laat zich niet uit over de verwachtingen voor de komende maanden. Dan moet blijken of de koers van de euro even gunstig kan blijven ten opzichte van de dollar als nu en ook hoe sterk de droogte in Oceanië doorzet.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik zie er een soort concurrentie strijd in tussen melkconcerns.

 • abtje

  Hoezo Alco? Hebben de andere concerns ook kostprijs verhogende items doorgevoerd voor hun leveranciers? Jij bent voorstander van een gelijk speelveld, meen ik me te herinneren.

 • rmw

  Inderdaad concurrentiestrijd lijkt me, ze duwen DOC nu wel erg in de hoek, die zullen wel +4 ct. Moeten volgende week, willen ze nog enigszins voor vol worden aangezien...

 • alco1

  @Abtje. Gelijk speelveld welke opgelegd worden door internationale verdragen.

 • Koen Franken

  Moet niet gekker worden dat men nu medelijden begint te krijgen met een verwerker . Word toch wakker , zij zijn het welke ALTIJD hebben verdient over de kop van de boer . Als de concurrent het beter doet , dan doe je het zelf niet goed . PUNT .

 • haam

  abtje heeft gelijk kijk maar eens naar alle boetes en verhoogde kosten van
  fc richting de boer dat loopt al aardig in de papieren en bovendien de melkweigeringen beginnen ook al aardig op te lopen dus minder aanbod (idee voor redactie uitzoeken hoeveel onnodige melkweigeringen er na 1 maand al zijn opgelegd )

 • botervloot

  welke melkweigeringen???

 • g.ten.dam@hetnet.nl

  helemaal mee eens

 • peter1939

  + overcapaciteit in zuivelverwerking, en opening naar rusland???op naar 35 cent......en verder...

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat de meeste reacties afkomstig zijn van mensen die geen lid zijn van FC.

 • BO(skabout)ER

  ja de opmerkingen hierboven slaan nergens op. Toch mooi dat de prijs omhoog gaat, en ook vrij logisch. Ik verwacht bij DOC ook een prijsstijging, maar dat moet dan nog gelden voor de vorige maand.

  Iedereen kan toch zien hoe het met de euro gaat?

 • Mozes

  Laten we vooral hopen dat de prijsstijging stand houdt @BO(skabout)ER.

 • wmeulemanjr1

  Misschien zijn fabrieken toch een beetje nerveus of de melkaanvoer straks te laag word m.b.t. de zeer hoge kostprijzen van veel veehouders, verhoog de melkprijs verder en de melk komt vanzelf.

 • Mozes

  @haam #6, is jou melk geweigerd? Waarom was dat? En eerst al lange tijd veel korting gehad?

 • Mozes

  @wmeulemanjr1 , de prijs van boerderijmelk wordt niet aan de inkoopkant bepaalt maar aan de verkoopkant. Oftewel de prijs van boerderijmelk wordt bepaalt door de prijs van de zuivelproducten.

 • BO(skabout)ER

  @mozes; dat verwacht ik niet. Of de droogte in Nieuw Zeeland moet aanhouden.

 • radewijk

  Ik lees hierboven heel veel tussen de regels door.
  Is dat dat je door eigen toedoen financieel in de problemen bent, of geschrokken door de grote hoeveelheid mest die je ineens moet afzetten.
  Of dat je de boel niet op orde hebt in en om de stal?? Geneesmiddelen adminstratie niet op orde?? Een dikke zooi rondom de stal, Het tanklokaal als kalverstal in gebruik en dan ook nog denken dat je zo met stip door de beoordeling komt. 'Dan ligt het aan die beoordeelaar en niet aan jouw'. Ja dan wou ik als ik consument was ook die melk niet van jou. Ik ben nog steeds trots op MIJN cooperatieve zuivelfabriek. Het is en blijft toch altijd een ons gevoel. Ik vind dat al die klagers en zeurders eerst maar eens bij hun zelf te rade moeten gaan voordat ze gaan zeuren als reactie op een verhaaltje dat de melkprijs naar boven gaat.Het ligt altijd aan DIE fabriek. Het is toch is de meeste gevallen 'ONZE FABRIEK'.

 • Mozes

  Dat 'ons' of 'wij ' gevoel deel ik met jou @radewijk.

  De ontwikkeling van de melkprijs is compleet koffiedik kijken @boskabouter. Ik heb geen idee waar het heen gaat. Het kan een opleving zijn waarna een verdere daling volgt. Het kan zijn dat de prijs op dit niveau het jaar doorklakkelt. Het kan ook zijn dat de prijs langzaam verder aantrekt. Wie het weet mag het zeggen.

 • Achterland

  Gekke discussie alhier ??? Ik ben blij dat de prijs stijgt !!!

 • mafex

  pffffff, blij dat jullie deze moeilijke prijsdip

  hebben 'overleefd'........

 • boerbarg

  'De onderliggende oorzaak is dat de euro flink goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. Dat is de valutasoort waarin zuivel op de wereldmarkt wordt afgerekend. Door de sterkere dollar ten opzichte van de euro is bijvoorbeeld Amerikaanse zuivel minder concurrerend' betekend dus dat we hier voor een zuinig rot prijsje zitten te melken ( ten opzichte van de wereldmarkt)

 • haam

  mozes, mijn melk gelukkig niet maar van een voorbeeld boer in de omgeving meer als 25 jaar eersteklas melk gehad . En daarom vind ik het buiten alle proportie dat er zo simpel duurzaam geproduceerde weidemelk in het riool moet worden geloosd dit gaat een keer tegen ons werken en word door toedoen van FC ons zorgvuldig opgebouwde imago binnen de 2 jaar teniet gedaan . 2 weken stil leggen van een bedrijf kan je zo de kop kosten gemiddeld 10.000 euro en daarom moet er ook een eind aankomen aan dat onnodige gedreig met melkweigering daar moet toch een andere regeling voor te verzinnen zijn dan dit middleeuwse gedoe.

 • Mozes

  @haan, de kwaliteitscontrole en sancieregeling wordt niet door de zuivelcoöperatie zelf gedaan maar door een onafhankelijk controleinstituut. Met andere woorden: de kwaliteitsregeling is voor alle boeren in Nederland hetzelfde.

 • landboer

  Nou Mozes dat waag ik toch te betwijfelen, en daarbij, Qlip wordt gewoon door de zuivelonderneming gestuurd!

 • landboer

  Nou Mozes dat betwijfel ik, en daarbij Qlip wordt gewoon door de zuivelonderneming gestuurd!

 • wmeulemanjr1

  @mozes, moest bij de zuivelindustrie een baan aangeboden krijgen, valt mij op dat hij er echt alles over denkt te weten.

 • geen boer

  Europa wil zich uit de crisis devalueren, export profiteert hier van. Ook de zuivelexport dus. Momenteel ontvouwt zich een valutaoorlog tussen verschillende blokken; de tijd zal leren hoe dat afloopt maar vooralsnog profiteren wij er van.
  Dit is de enige reden voor de afzwakking van verlaging danwel lichte verhoging die we nu zien. De melkmarkt zelf is niet veel veranderd en het spook van overproductie hangt er nog steeds boven, vooral in Europa.

 • haam

  mozes dit had niks met kwaliteitscontrole te maken puur met focus planet gedoe.

 • KarelKerel

  Hoe kun je nu je melkprijs baseren op de fabrieken die je zelf beconcurreerd?

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.