RundveeNieuws

Dijksma haalt deadline melkveewet niet

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) komt niet voor 1 maart met een voorstel voor de invulling van het borgen van grondgebondenheid van de melkveehouderij. Ze heeft een uitstelbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eerder had Dijksma afgesproken voor 1 maart met een voorstel voor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de melkveewet te komen, om hiermee groei met alleen mestverwerking te beperken. Deze deadline haalt Dijksma niet. “Zaken moeten niet alleen snel geregeld worden, ze moeten ook goed geregeld worden voor de lange termijn in de juiste regelingen en dat soort zaken. Dat kost meer tijd dan gedacht”, zegt Dijksma desgevraagd.

In de brief schrijft Dijksma dat het van belang is dat er snel duidelijkheid komt voor de melkveehouderij. “Maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Een goed evenwicht tussen snelheid en zorgvuldigheid maakt echter dat ik verwacht de AMvB in de loop van maart aan beide Kamers aan te kunnen bieden.”

In de brief schrijft Dijksma dat ze in de loop van maart in overleg zal gaan met boerenbelangenbehartigers LTO, NMV, NZO en NAJK namens de zuivelsector en met maatschappelijke organisaties. Tijdens dit gesprek wil Dijksma met de sector over verdere afspraken maken over het stimuleren van weidegang.

Dijksma erkent in haar Kamerbrief dat melkveehouders hun bedrijf ook mogen uitbreiden zonder extra grond, mits ze alle mest laten verwerken. “In alle gevallen geldt dat de beperkingen die in de AMvB worden gesteld pas gelden nadat de AMvB van kracht zal worden.” Melkveehouders moeten jaarlijks hun overschrijding van de fosfaatreferentie verantwoorden via grond en eventuele mestverwerking. De verantwoording via grond gebeurt via de gecombineerde opgave (GDI) die voor 15 mei moet gebeuren.

Beheer
WP Admin