RundveeNieuws

Combineer mest in rij en teel goed vanggewas

Nijkerk – De maisopbrengst hoeft niet te dalen als gevolg van de lagere stikstofgebruiksnorm als maistelers de juiste maatregelen nemen. Dat blijkt uit de bijeenkomst van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.

Veehouders in het zuidelijk zand- en lössgebied hebben dit jaar te maken met een verlaging van de gebruiksnormen van 20 procent bij emissiegevoelige gewassen, waar mais onder valt. Doel van de verlaagde norm is om de uitspoeling van nitraat naar het rondwater verder te verminderen. De verlaging van 20 procent betekent dat er op mais nog maar 112 kilo werkzame stikstof per hectare gegeven mag worden, 26 kilo minder dan in 2014. Daarbij komt dat er dit jaar op derogatiebedrijven geen kunstmestfosfaat mag worden ingezet. Als maistelers geen maatregelen nemen kost ze dat gemiddeld 11 procent opbrengst.

Deze opbrengstderving is te ondervangen als de maisteler de mest in de rij brengt in plaats van volvelds uit te rijden. Dat kan in een, maar ook in twee werkgangen. Daarnaast is een wereld te winnen op gebied van het goed telen van een vanggewas. Het is daarbij zaak deze in de juiste zaaizaadhoeveelheid te zaaien en ook vooral op tijd te zaaien. Zaaien op 1 september of zaaien op 1 oktober betekent een verschil in vastlegging van 60 kilo stikstof. De helft daarvan komt in het volgende jaar weer beschikbaar voor de hoofdteelt.

Ook is er nog veel te winnen op optimaliseren van de omstandigheden. Het schort volgens de inleiders van de bijeenkomst nog al eens aan het maken van  een goed zaaibed en de juiste zuurgraad van de bodem. Ook moet er meer aandacht zijn voor aanvullen van de andere elementen als kali, magnesium en zwavel.

Beheer
WP Admin