RundveeNieuws

Brussel bekijkt regeling voor betaling superheffing in termijnen

Brussel – Melkveehouders die superheffing moeten gaan betalen omdat ze in het laatste quotumjaar meer melk produceren dan hun quotum, kunnen dit mogelijk in termijnen gaan doen.

De Europese Commissie in Brussel werkt aan een voorstel dat lidstaten de mogelijkheid geeft om boeren in termijnen te laten betalen.

Volgens Brusselse bronnen wordt gedacht aan een systeem waarbij lidstaten de superheffing gewoon in november moeten betalen aan de EU, maar waarbij lidstaten boeren twee tot drie jaar de tijd kunnen geven om de superheffing terug te betalen. De lidstaten schieten hiermee de superheffing rentevrij voor aan boeren.

Enkele lidstaten, waaronder Polen hebben aangedrongen op een regeling om de superheffing in termijnen te betalen. Eerder werd uitgebreid gepleit voor een zachte landing bij het afschaffen van het melkquotum, maar daar wil de Europese Commissie niet aan. “Boeren weten al heel lang dat het quotum wordt afgeschaft en dat zolang het quotum er nog is ze superheffing moeten betalen als ze het quotum overschrijden”, zegt Eurocommissaris Phil Hogan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is niet enthousiast over verspreid betalen van de superheffing. Het veroorzaakt volgens haar veel administratieve rompslomp en het levert boeren weinig op, omdat ze de superheffing toch moeten betalen.

Beheer
WP Admin