RundveeNieuws

Alternatieve scenario’s bij muizenschade

Joure – Veehouders die met muizenschade kampen, moeten met flink wat extra euro’s rekenen als ze voer aankopen. Voor jongvee komt dit ruwweg neer op €54,30 per dier per maand. Voor droge koeien is dit maandelijks €88,20 per dier.

Die alternatieve scenario’s rekende Agrifirm Feed Friese veehouders voor tijdens een bijeenkomst in het Friese Joure over de gevolgen van de muizenschade voor de ruwvoerpositie op veebedrijven. Opvallend was dat het bedrijf geen rekensom voor melkkoeien kon maken.

In een redelijk gevulde zaal met ruim veertig veehouders hamerde voerspecialist Lucas Talsma op een goed inzicht in de ruwvoerbehoefte tussen maart en juli én in het zorgvuldig in kaart brengen van verschillende diergroepen. Talsma stelde dat het op peil houden van de melkproductie de hoogste prioriteit heeft. Het nog aanwezige ruwvoer (mits goed) moet altijd voor melkvee gebruikt worden.

Voor de extra aankoop van voer voor melkkoeien ging hij uit van twee opties: mais aankopen of ruwvoer verdringen in de vorm van meer krachtvoer (rustig verteerbaar), vochtrijk mengvoer of een aangekochte mix van kracht- en ruwvoer. Prijzen van deze alternatieve scenario’s kon Talsma echter niet noemen. Hiervoor waren de bedrijfsverschillen volgens hem te groot.

Ruwvoerspecialist Jacob van Veldhuisen ging in op het snel weer productief krijgen van het land. Hij rekende verschillende opbrengsten voor van gras, snijmais en gps en onderzaai gras. Het leidde tot veel discussie, maar soms ook tot irritatie veroorzaakt door de onmacht over de muizenschade op het eigen bedrijf.

Beheer
WP Admin