Rundveehouderij

Nieuws 4270 x bekeken 6 reacties

Alternatieve scenario's bij muizenschade

Joure – Veehouders die met muizenschade kampen, moeten met flink wat extra euro's rekenen als ze voer aankopen. Voor jongvee komt dit ruwweg neer op €54,30 per dier per maand. Voor droge koeien is dit maandelijks €88,20 per dier.

Die alternatieve scenario's rekende Agrifirm Feed Friese veehouders voor tijdens een bijeenkomst in het Friese Joure over de gevolgen van de muizenschade voor de ruwvoerpositie op veebedrijven. Opvallend was dat het bedrijf geen rekensom voor melkkoeien kon maken.

In een redelijk gevulde zaal met ruim veertig veehouders hamerde voerspecialist Lucas Talsma op een goed inzicht in de ruwvoerbehoefte tussen maart en juli én in het zorgvuldig in kaart brengen van verschillende diergroepen. Talsma stelde dat het op peil houden van de melkproductie de hoogste prioriteit heeft. Het nog aanwezige ruwvoer (mits goed) moet altijd voor melkvee gebruikt worden.

Voor de extra aankoop van voer voor melkkoeien ging hij uit van twee opties: mais aankopen of ruwvoer verdringen in de vorm van meer krachtvoer (rustig verteerbaar), vochtrijk mengvoer of een aangekochte mix van kracht- en ruwvoer. Prijzen van deze alternatieve scenario's kon Talsma echter niet noemen. Hiervoor waren de bedrijfsverschillen volgens hem te groot.

Ruwvoerspecialist Jacob van Veldhuisen ging in op het snel weer productief krijgen van het land. Hij rekende verschillende opbrengsten voor van gras, snijmais en gps en onderzaai gras. Het leidde tot veel discussie, maar soms ook tot irritatie veroorzaakt door de onmacht over de muizenschade op het eigen bedrijf.

Laatste reacties

 • landboer

  Waarom geen graskuil kopen ,balen zijn helemaal niet duur. Lijkt mij goedkoper dan krachtvoer.

 • masmas

  Grasbalen niet duur?er zit amper gras is , is direct vervoederd

 • wilcovanlaar1

  Wij hebben in Drenthe een snijmaiskuil van 800 ton, en in Overijssel 200 ton te koop ! tel: 0651200434

 • Snel

  In Duitsland zijn ze erachter dat de muizenplaag komt door dat de weilanden te veel met rundveedrijfmest worden bemest. Afwisselen met of alleen varkensmest gaf positief effect.

 • agratax2

  @snel. Het is goed te weten waar de muizenplaag (vermoedelijk) vandaan komt. Voor dit moment is het van meer belang te weten hoe de boeren zo snel mogelijk zo veel mogelijk goed ruwvoer voor de koeien krijgen, terwijl de muizen nog steeds in grote getale op de landerijen rond struinen en de kulbulten bewonen. Zij zullen het gezaaide zaad nog opvreten voor het gekiemd is en blijven er kiemplantjes over, dan geen die via de muis als mest het land op. De strenge winter die de muizen had kunnen minimaliseren blijft uit en de tijd dringt voor de boeren.

 • jaarsveld

  Een griepvirus onder de muizen brengen en de verspreiding gaat vanzelf.andere betaalbare oplossingen zijn er niet ! Heel Nederland en misschien wel heel Europa zal er mee te maken ook de akkerbouwers!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.