Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Weinig schot in verlengen levensduur melkkoe

De gemiddelde leeftijd waarop melkkoeien in 2014 werden afgevoerd lag op 5 jaar, 8 maanden en 27 dagen. Dit is een stijging van 1 dag ten opzichte van 2013, en van 16 dagen ten opzichte van de nulmeting in 2011.

Daarmee zijn de initiatiefnemers van de Duurzame Zuivelketen (DZ), NZO en LTO, nog ver verwijderd van het door hun gestelde doel, een verlenging van de gemiddelde levensduur van melkkoeien met 6 maanden in 2020 ten opzichte van 2011.

Langere levensduur van 30 dagen per jaar nodig

In tegenstelling tot andere doelen zoals antibiotica-reductie en het gebruik van verantwoorde soja lukt het de DZ tot op heden niet grote stappen te zetten om het gestelde doel voor levensduur te bereiken. In de sectorrapportage over afgelopen jaar staat te lezen dat voor het realiseren van de doelstelling in de periode 2015-2020 een aanzienlijk grotere toename nodig is, namelijk 30 dagen per jaar. Over de afgelopen 3 jaar was de gemiddelde toename 5 dagen per jaar.

De DZ wil met specifieke doelstellingen per zuivelonderneming en via het verbeteren van informatievoorziening naar melkveehouders de verlenging van de levensduur van melkvee versnellen. Ook is er een routekaart Levensduur (pdp) ontwikkeld.

Belangrijkste redenen voor afvoer koe

Uit verschillende studies blijkt dat veel koeien in Nederland al op een leeftijd van 4 of 5 jaar worden afgevoerd. De 3 belangrijkste redenen voor afvoer van melkkoeien zijn verminderde vruchtbaarheid, klauwproblemen en problemen met de uiergezondheid. Dit terwijl de economisch optimale vervangingsleeftijd van gezonde melkkoeien veel hoger ligt. De DZ zet specifiek in op het verminderen van klauwproblemen en het verbeteren van de uiergezondheid.

Economisch voordeel en duurzaamheidswinst

Een betere diergezondheid leidt ertoe dat er minder dieren gedwongen afgevoerd hoeven te worden, waardoor de levensduur naar verwachting zal toenemen. Hoe ouder de koeien gemiddeld worden, hoe kleiner het percentage van de tijd dat ze in opfok en dus niet productief zijn geweest. Dit levert zowel vanuit economisch als vanuit milieukundig oogpunt voordelen en dus duurzaamheidswinst op. Een derde winstpunt van het terugdringen van het voorkomen van deze aandoeningen is dat het ook bijdraagt aan het reduceren van het antibioticagebruik.

Om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingen ten aanzien van diergezondheid en dierenwelzijn werkt de DZ aan het ontwikkelen van nieuwe monitors op het gebied van dierenwelzijn en uiergezondheid.

Beheer
WP Admin