RundveeNieuws

Wakker Dier wil verbod onverdoofde slacht

Vooral schapen en geiten worden onverdoofde geslacht, blijkt uit een rapport van Stichting Wakker Dier. De organisatie wil een totaal verbod voor onverdoofde slacht.

Wakker Dier stuurt hierover een brief aan staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

Ritueel geslacht, regulier verkocht

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie wordt een deel van de ritueel en onverdoofd geslachte geiten en schapen niet op de religieuze markt gebracht maar regulier verkocht. Voor de reguliere vleesafzet moeten dieren wettelijk gezien verdoofd worden. De betrokken slachterijen maken op deze wijze misbruik van hun vergunning, concludeert Wakker Dier. De organisatie heeft hierover een brief gestuurd naar Van Dam waarin hij wordt gevraagd om een totaal verbod in te stellen voor onverdoofde slacht.

Zonder verdoving ritueel geslacht

In Nederland wordt de overgrote meerderheid van alle lammeren, schapen en (melk)geiten zonder verdoving ritueel geslacht. Dit is opvallend meent de stichting, want kippen en koeien bestemd voor de halalmarkt worden doorgaans wel verdoofd. Dit geldt ook voor veel schapen die in het buitenland volgens de islamitische ritus worden geslacht.

Verdoving mag en kan wel

Schapen en geiten verdoven mag en kan dus wel, maar in Nederland gebeurt dit niet, blijkt uit een rapport van Wakker Dier op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met deskundige.

Beheer
WP Admin