Foto: ANP RundveeNieuws

‘Ook 2016 verloren jaar voor melkveehouderij’

Het jaar 2016 zal ook een ‘verloren jaar’ zijn voor de melkveehouderij wereldwijd, zegt Marc Beck, plaatsvervangend voorzitter van USDEC, de Amerikaanse zuivelexportraad.

Als graadmeter voor de marktsituatie neemt hij de prijs van mageremelkpoeder. De prijs daarvan ligt in de Verenigde Staten op zo’n $1.820 (€1.660). Dat is iets lager dan de Europese interventieprijs van €1.698 per ton.

Om het melken voor boeren in de Verenigde Staten enigszins interessant te maken, is volgens Beck een mageremelkpoederprijs nodig van minstens $3.000, liever nog $3.500 per ton. Omgerekend komt dat nu neer op minstens €2.740 en respectievelijk €3.200 per ton.

Vraag naar zuivel zal niet snel aantrekken

Dergelijke prijzen zijn volgens Beck voorlopig niet haalbaar, omdat de economische perspectieven op mondiaal niveau niet zo goed zijn dat de vraag naar zuivel snel zal aantrekken. Daarbij blijven met name de Ieren en Nederlanders grote overschotten produceren, terwijl ook zij de productie zouden moeten beperken.

Voorraden melkpoeder, boter en kaas

Tenslotte liggen grote voorraden onverkocht product de zuivelsector nog zwaar op de maag. Beck noemt een voorraad van minstens 400.000 ton melkpoeder, waarvan zo’n 250.000 ton in de EU. Daarnaast zijn er nog grote volumes boter en kaas die weg moeten.

Beheer
WP Admin