Foto: Herbert Wiggeman RundveeNieuws

Nieuwe melkprijssystematiek Bel Leerdammer

Kaasmaker Bel Leerdammer hanteert vanaf 1 januari 2016 een nieuwe melkprijssystematiek.

Die kent geen nabetaling en seizoenstoeslagen meer, wel een hogere kwantum- en weidegangtoeslag en nieuwe toeslagen voor melkkwaliteit en duurzaamheid.

Moderniseringsslag

Het nieuwe systeem is een doelgerichte moderniseringsslag. De inzet ervan is dat de ongeveer 1250 leveranciers meer worden gestimuleerd tot het leveren van kwaliteitsmelk. Ook wordt extra nadruk gelegd op duurzaamheid.

Situatie op de zuivelmarkt

De basisprijs wordt vastgesteld aan de hand van de situatie op de zuivelmarkt. Tot nu toe hanteert Bel Leerdammer een ‘mandje’ van prijzen van andere zuivelbedrijven, waarbij Bel een daaraan gerelateerde prijs betaalt. Dat is straks verleden tijd.

De kwantumtoeslag wordt verhoogd. Bij een volume van bijvoorbeeld 1,1 miljoen kilo krijgt een melkveehouder er 22 cent per 100 kilo bij ten opzichte van de huidige situatie. Over melk die voldoet aan daarvoor geldende voorwaarden wordt een extra kwaliteitstoeslag van 50 cent per 100 kilo betaald.

Verhoging weidegangtoeslag

De weidegangtoeslag wordt met 15 cent verhoogd naar 65 cent per 100 kilo. Dit geldt voor volledige weidegang. Voor het eerst is ook deelweidegang mogelijk. Dit kan als minimaal een kwart van het rundvee op het bedrijf 120 dagen wordt geweid. De toeslag bedraagt dan 15 cent per 100 kilo.

Duurzaam Leerdammer

Voor duurzaamheid wordt een toeslag geïntroduceerd van maximaal 60 cent per 100 kilo melk. Daarvoor moeten punten worden verdiend in het programma Duurzaam Leerdammer. Die zijn te behalen voor onder meer levensduur van het melkvee, verantwoord gebruik van antibiotica, energiebesparing en -opwekking en voor grondgebondenheid en efficiënt gebruik van fosfaat.

De wijzigingen leiden niet tot structureel hogere of lagere uitgaven voor melkgeld, wel is sprake van een herverdeling.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin