Rundveehouderij

Nieuws 3899 x bekeken 1 reactie

Kalversector boos over exportverbod nuka's

Lijden 'de goeden onder de kwaden' in de kalversector, met het NVWA-verbod op nuka-export bij rijtijden boven 8 uur? Spelers in de kalversector denken van wel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) straft het ene deel van de kalverhandel voor fouten die gemaakt lijken te zijn door het andere deel. Dit constateren verscheidene partijen in de kalversector.

Kalvertransport op langere afstand

De organisaties in de kalversector zien liever helemaal geen ingrijpen in het kalvertransport over langere afstand, maar als fouten worden gemaakt bij dat transport, dan moet de NVWA daar niet de verkeerde partijen voor bestraffen, zo valt te horen. Het verbieden van de export van nuchtere kalveren naar landen als Spanje en Italië wordt mede daarom gezien als een eerste zet om alle transport van kalveren over lange afstand te verbieden, waarbij wordt begonnen met het aanpakken van de kleinste stroom.

Vleeskalverexport naar Spanje en Italië groeit

De export naar Spanje en Italië is een kleine, maar groeiende stroom van vooral vleestypische kalveren. Dergelijke dieren worden steeds meer geboren in Nederland, omdat vleesrassen relatief het meeste geld opbrengen. Deze dieren zijn veelgevraagd in Spanje, met name nu daar de aanvoer vanuit Roemenië stilligt, dit vanwege een uitbraak van blauwtong. In deze exportstroom zijn,voor zover bekend, geen onregelmatigheden geconstateerd. Rond de import van dieren uit de Baltische landen zijn wel vragen gerezen.

Eén reactie

  • kip

    Vieze hufters .als je dat filmpje bekijk wordt je helemaal boos van

Of registreer je om te kunnen reageren.