Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Mogelijk fosfaatrechten voor deel vleesvee

Een deel van de vleesveestapel valt binnen de melkvee-diercategorieën waarvoor het ministerie van Economische Zaken (EZ) fosfaatrechten in wil voeren. De consequentie kan zijn dat voor die dieren die vallen binnen de definitie van melkvee ook fosfaatrechten gaan gelden.

Het is een van de belangrijkste punten waar nog over gesproken moet worden met het ministerie volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB. Volgens LLTB heeft LTO afgelopen week een aantal keren formeel en informeel gesproken over fosfaatrechten.

Definitie melkvee zoals in meststoffenwet

Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de fosfaatrechten aangekondigd in haar brief van 2 juli 2015. De fosfaatrechten gaan gelden voor melkvee. Melkvee omvat de diercategorieën 100 (melk- en kalf koeien), 101 jongvee jonger dan een jaar en diercategorie 102 (jongvee van een jaar en ouder). Net als in de regels voor grondgebonden groei wordt nu voor melkvee uitgegaan van de definitie zoals opgenomen in de meststoffenwet.

Onder die wettelijke definitie van 101 vallen ook vrouwelijke opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot 1 jaar. Onder 102 vallen in principe alle runderen van 1 jaar en ouder inclusief overig vleesvee, maar vallen roodvleesstieren en fokstieren daar niet onder. Voor startkalveren voor rosévlees en roodvlees en vleeskalveren ouder dan 14 dagen zijn er aparte categorieën, net als voor roodvleesstieren en weide- en zoogkoeien.

Details rond fosfaatrechten

LLTB wijst ook op de mogelijke korting als het landelijke fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo wordt overschreden als punt waar nog over gesproken moet worden. Volgens een LTO-woordvoerder is het laatste woord over de invoering van fosfaatrechten nog niet gesproken. Wel komen er nu steeds meer details aan de orde zoals ook de categorie-indeling van melkvee.

Verdeling fosfaat tussen sectoren

Volgens de woordvoerder staat binnen LTO de afspraak over de verdeling van fosfaat tussen sectoren nog steeds. Die is net als het totale fosfaatplafond gebaseerd op de fosfaatproductie per sector in 2002. Binnen die afspraak houdt elke sector zijn eigen opdracht, aldus de LTO-woordvoerder.


Alleen over het landelijke fosfaatplafond zijn door Nederland afspraken gemaakt met Brussel voor de derogatie.

Beheer
WP Admin