Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

‘Melkvloed geen aanleiding voor ingrijpen politiek’

De enorme melkvloed bij FrieslandCampina mag geen (extra) aanleiding zijn voor de politiek om nu snel in te grijpen in de melkveehouderij. Dit zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij.

Het gaat hier om een tijdelijk capaciteits- en marktprobleem, stelt Romijn, en daar moet de politiek zich niet mee bemoeien, vindt hij. Anderzijds vindt de melkveehouderijvoorman wel dat snelle duidelijkheid over de milieugrenzen voor de sector zeer gewenst is.

NMV en DDB blij met signaal FrieslandCampina

LTO’s tegenspeler, de Nederlandse Melkveehouders vakbond (NMV) en zusterorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB), zien het anders. De NMV stelt dat ze blij is met het signaal van FrieslandCampina. Belonen voor het produceren van minder melk is iets waar de NMV, de DDB en Europese koepelorganisatie EMB al jaren voor pleiten.

De huidige maatregelen lijken overeen te komen met maatregelen uit het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) van de European Milk Board (EMB), zo stelt de NMV. De organisatie spreekt de hoop uit dat ook de politiek in Den Haag en Brussel inziet dat ingrijpen nodig is, “nu zelfs de verwerkers aangeven dat er te veel melk op de markt is”.

‘Genoeg signalen gaven komst melkvloed aan’

De DDB stelt ook dat FrieslandCampina niet verrast had kunnen zijn over de enorme productietoename, aangezien er genoeg signalen waren die wezen op de komst van veel meer melk. De DDB betwijfelt ook of de FrieslandCampina-leden zullen ingaan op het aanbod van hun coöperatie, omdat de bonus laag is en allerlei andere onzekerheden boeren ertoe aanzetten om toch maximaal te melken.

Bij de andere Nederlandse zuivelfabrieken speelt het probleem dat FrieslandCampina heeft, niet of veel minder.

Beheer
WP Admin