Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Melkprijs drukt investering in automatisering

De aanhoudend slechte melkprijs zet druk op de investering van veehouders. Melkrobotfabrikanten merken dat. Halverwege 2015 werden nog volop melkrobots afgeleverd. Maar toen al signaleerden de leveranciers dat de orderportefeuilles minder vol zaten dan in 2013 en 2014 toen de melkprijs nog goed was.

Het uitleveren van de bestaande orders leidde ertoe dat er, volgens cijfers van stichting KOM, eind 2015 3.701 bedrijven waren die melken met een automatisch melksysteem. Dat is een toename van netto 264 bedrijven. Automatisch melken maakt nu 20,2 procent van het totaal aantal bedrijven van 18.325 uit.

Zelfde reactie op lage melkprijs in 2010 en 2013

De vooruitzichten voor de opmars van de melkrobot zijn nu nog iets verder getemperd. De melkprijs lijkt maar niet uit het dal te willen klimmen. Hierdoor zijn veehouders nog voorzichtiger met hun investeringen. De melkstal blijft nog wat langer in gebruik en de vervanging van oudere robots wordt nog een jaartje opgeschoven. Die reactie op een lage melkprijs is ook zichtbaar in 2010 en 2013. De verwachting is dat ook dit jaar zo’n reactie volgt en dat er ruwweg 150 bedrijven bij zullen komen die overstappen op automatisch melken.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin