RundveeNieuws

Melkprijs blijft tot 2020 onder €0,35

De melkprijs zal tot 2020 gemiddeld niet boven de €0,35 uitkomen. Dat schetst de Europese Unie in de jongste vooruitzichten voor de middellange termijn (tot 2025).

Na 2020 zal de melkprijs verder aantrekken, aldus de voorspelling.

Prijzen trekken na 2020 aan

Sophie Helaine van het directoraat Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie zegt dat de prijs tot 2020 gemiddeld zal liggen tussen €0,32 en €0,34 per liter. “Na 2020 zullen de prijzen aantrekken.” De Europese rekenaars zeggen erbij dat het gaat om gemiddelden en dat het te verwachten is dat er prijsschommelingen (naar boven en naar beneden) kunnen optreden.

De melkproductie in Europa zal toenemen. Nederland zal achterblijven bij de gemiddelde groei, vanwege de beperkingen die aan de sector worden opgelegd. Ierland, Polen, Denemarken, Letland en Roemenië behoren tot de landen die meer dan gemiddeld groeien in melkproductie. De groei zal minder snel gaan dan in het voorgaande jaar, toen de productie in een jaar met 6 miljoen ton toenam, vanwege het afschaffen van de quotering.

Exportontwikkelingen naar China

Volgens de Europese Commissie worden de exportontwikkelingen in de zuivelmarkt voor een groot deel bepaald door China. De vraag vanuit China zal de komende tien jaar minder hard groeien dan in de afgelopen tien jaar. Aan de andere kant zal de vraag vanuit andere Aziatische landen toenemen.

De Europese Unie zal het aandeel op de wereldzuivelmarkt versterken. Nieuw-Zeeland zal vanwege milieubeperkingen te maken krijgen met een afnemende groei van de export.

Europa sterk met mageremelkpoeder

Europa zal vooral sterk zijn op de wereldmarkt voor mageremelkpoeder. De vraag naar boter zal binnen de EU stijgen, deels door een groei in de bevolking, deels doordat de industrie palmolie als ingrediënt deels vervangt door boter.

Voorzitter Michel Nalet van de Europese zuivelorganisatie (EDA) zei woensdag bij de presentatie van de nieuwe vooruitzichten van de Europese Commissie dat hij niet wil accepteren dat de prijzen voor melk zo laag blijven. “Het kan niet zo zijn dat het tien jaar duurt voordat de prijs van 2014 terugkomt. We moeten aan de prijs werken. Consumenten moeten betalen wat de melk waard is. De voorspelde prijsontwikkeling is geen duurzame weg. Als we geen redelijke prijs handhaven is dat het failliet van ons systeem.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin