Rundveehouderij

Nieuws 6380 x bekeken 2 reacties

Melken en voeren vraagt altijd ruim helft van arbeidsbesteding veehouder

Melken en voeren blijkt in de praktijk 50 tot 75 procent van de arbeidsbesteding van de melkgerelateerde uren van Europese melkveehouders. Dat blijkt uit analyses uitgevoerd door European Dairy Farmers (EDF).

De Deense melkveebedrijven met een melkstal besteden 20 uur aan melkgerelateerde werkzaamheden, waarvan bijna 17 uur aan melken en voeren. Ze besteden zelfs iets minder uren dan de bedrijven in Zweden die, al dan niet biologisch, met een melkrobot werken. Bedrijven die met een melkstal werken in Zweden zijn veel meer uren kwijt per koe per jaar. Deze arbeidsbesteding is qua niveau vergelijkbaar met die van Duitsland en Frankrijk.

Alleen in de oost-Europese landen worden veel meer uren besteed aan melkgerelateerde werkzaamheden. Volgens EDF is de noodzaak om daar efficiënter met uren om te gaan niet zo groot, omdat de arbeidslonen voor ingehuurde arbeid nog laag zijn.

Naast voeren en melken zijn er nog uren nodig voor huisvesting (bijvoorbeeld schoonmaken van roosters en boxen), gezondheid en vruchtbaarheid en onregelmatige werkzaamheden. Duidelijk is dat de Deense bedrijven daar het minste tijd aan kwijt zijn. Dat duidt op een kwalitatief hoogwaardig en gestructureerd management.

Laatste reacties

  • overheid

    Automonteurs besteden 50-75% van hun tijd aan het repareren van auto's. Gek he?

  • bellmonde

    Een telefoniste 90 % aan telefoneren. Ze hebben geprobeerd om het efficienter te maken zodat het maar 20 % zou vergen maar ze blijven maar bellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.