Rundveehouderij

Nieuws 4189 x bekeken 5 reacties

'Landbouw moet van intensivering naar gemengd bedrijf'

Om de klimaatproblemen aan te pakken moet de landbouw van intensieve naar gemengde bedrijven en lokale productie, zegt hoogleraar Pier Vellinga.

Als we de klimaatproblemen een halt willen toeroepen, is naast de energietransitie een doorbraak in de landbouw noodzakelijk. "We moeten naar een andere landbouw met gemengde bedrijven, lokale productie en een gezonder dieet met minder dierlijke eiwitten." Dat zei Pier Vellinga donderdag 10 december op het symposium ter gelegenheid van zijn emeritaat als hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid aan Wageningen University.

Parijse klimaattop

Met het einde van de Parijse klimaattop COP21 in zicht is de conclusie van Vellinga dat de afspraken die worden gemaakt een goede aanzet zijn om de wereldwijde temperatuurstijging beneden de 2 graden te houden. Vellinga: "Het is alleen onvoldoende en te laat om klimaatschade te vermijden."

'Na doorbraak energie is aandacht nodig voor omslag landbouw'

Parijs gaat wel voor een doorbraak op het gebied van hernieuwbare energie zorgen, zegt Vellinga. "Maar hierna moet er voor het klimaat meer aandacht uitgaan naar landbouw, grondgebruik en voedsel."

'Landbouw kan leren van duurzame-energietransitie'

Van die energietransitie moet de landbouw leren, stelt Vellinga. Het wereldvoedsel- en broeikasgasprobleem is volgens de hoogleraar met verdere intensivering en een efficiencyslag in de landbouw niet op te lossen. "We hebben een doorbraak nodig", stelt Vellinga. "Een verandering van strategie van kwantiteit naar kwaliteit en kringlopen. Nog steeds investeren er jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen, en naar meer plantaardig voedsel. Als consumenten overschakelen op een gezonder dieet met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, is genoeg voedselproductie voor de wereld mogelijk met veel minder uitstoot van broeikasgassen."

"Nog steeds investeren er jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen, en naar meer plantaardig voedsel."

Laatste reacties

 • Eminem2010

  mooi verhaal en helemaal maar wat zal de kostprijs van voedsel dan worden want de supermarkt moet er toch een marge van 300% bovenop gooien.

 • agratax(1)

  @Eminem2010. Waarom moet het voedsel duurder worden? Ik zou zeggen door naast samen gebruiken machines (loonwerk) is er ook een vorm te bedenken om met collega's, akkerbouw en veehouderij, samen je grond te gebruiken. Dan is wisselbouw mogelijk en kan de akkerbouw zonder veel risico intensief blijven telen (rooivruchten) Hiervoor is een omslag in denken nodig, waarbij in ieder geval we af moeten van gerommel met saldo's die dan weer als basis moeten dienen voor ruilen. Het zal hektare om hektare moeten zijn en bouwplannen zo aangepast, dat bv. nieuwgras tijdig ingezaaid kan worden. Ik weet wel dat deze methode niet kan in puur akkerbouw gebieden, maar alle gemengde gebieden lijkt me dit voor alle partijen zinvol.

 • mtseshuis

  Nou, ik haak af, het gaat iedere keer weer over een gezonder dieet met minder vlees... Dank je de koekoek en iedere keer scheuren van grasland ik ook niet wat, gras kan prima 10 jaar of langer mee, die akkerbouw red zichzelf wel, desnoods maar tijdelijk gras (2-3 jarig) in bouwplan meenemen..
  Dat geneuzel over vlees en zuivel ken nu wel een keer, laten ze aan de andere kant van de oceaan maar een beetje meer regels gaan maken en handhaven, de helft van de nVWA-ers daar naar toe geeft hier lucht...
  Vellinga kan zo mee met dezelfde vlucht...bah, ga je eens met grotere smeerpijpen bezighouden..

 • glaasje

  25 jaar geleden moest je gaan specialiseren. gemengde bedrijven moesten groter en met een specialisme worden. En nu moet het weer andersom. met alle kosten van dien.Er zijn hier in nederland te veel mensen van achter het bureau die niets weten van de praktijk . De mensen in nederland worden steeds ouder (klaagt de overheid over), maar die generatie is opgegroeid met vlees. Dus er is niks mis met vlees eten. En de bodem weer genoeg dierlijke mest geven. en nederland bloeit weer als van ouds.

 • opsommer

  Onze ouders zijn 90 jaar geworden,hebben altijd vlees gegeten alleen op vrijdag niet,maar nooit vis of mosselen. Waar weinig overgesproken wordt ,dat iedere dag duizenden vliegtuigen het luchtruim doorkruisen met grote gevolgen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.