Rundveehouderij

Nieuws 2366 x bekeken

Kostprijs A-brok verder gedaald

De grondstoffenmarkt voor A-brok staat behoorlijk onder druk. De kostprijs of vervangingswaarde van de brok daalde half december naar het laagste niveau sinds eind september.

Dit meldt veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen. De prijsdaling van grondstoffen is vrij algemeen. De belangrijkste producten, waaronder raapschroot, palmpitschilfers en citruspulp daalden verder in prijs, terwijl ook de maisprijs op een lager niveau terechtkwam.

Ruim aanbod grondstoffen

De grondstoffenmarkt wordt beheerst door een ruim aanbod. Dit wordt veroorzaakt door een relatief geringe vraag naar krachtvoer en een betrekkelijk ruim aanbod van sommige grondstoffen, waaronder citruspulp, palmpitschilfers en raapschroot. De eerste twee grondstoffen zijn meestal rond deze tijd aan de ruime kant, terwijl raapschroot behoorlijke concurrentie heeft ondervonden van sojaschroot. Afgelopen zomer was raapschroot te duur voor opname in de brok en is toen vervangen door soja.

Prijsdaling in januari verwacht

De huidige situatie kan wel tot februari duren. Er is op grond van het voorgaande ruimte voor een lagere voerprijs. Naar verwachting daalt de prijs in januari naar €20,50 per 100 kilo.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.