Gemeente 'verbaasd' over uitspraak stal Koolen RundveeNieuws

Gemeente ‘verbaasd’ over uitspraak stal Koolen

De gemeente Bronckhorst is ‘verbaasd’ over de uitleg die de rechtbank Arnhem hanteert bij de vernietiging van de eerste vergunning voor het melkveebedrijf van internetmiljonair Kees Koolen en zijn bedrijf Dutch Dairy Genetics B.V. in Wichmond. Dat meldt de woordvoerder van de gemeente na bestudering van de uitspraak van de rechtbank, afgelopen vrijdag.

De gemeente is vooral verbaasd over de uitleg van de rechtbank over het begrip intensieve veehouderij; met name dat het alle vee dat niet biologisch gehouden wordt als intensieve veehouderij aanmerkt. “Naar onze mening omschrijft het bestaande bestemmingsplan buitengebied Hengelo-Vorden, dat niet intensief is: het houden van schapen, rundvee en paarden alsmede het biologisch houden van dieren.” Volgens de gemeente kan de uitspraak effect hebben op de hele veehouderij in het plangebied. De gemeente Bronckhorst beraadt zich nu op hoger beroep en neemt daarover in januari een besluit.

LTO Noord: ‘Uitspraak is zorgelijk’

LTO Noord is om dezelfde reden ook bezorgd over de uitspraak. Henk Jolink, bestuurder van LTO Noord in Gelderland, noemt het aanmerken van een melkveebedrijf als intensief ‘zorgelijk’. Jolink vraagt zich dan ook af of de uitspraak stand zal houden in hoger beroep bij de Raad van State.

Tegelijkertijd blijft LTO niet blij met de voorgenomen plannen van Koolen voor een zeer groot melkveebedrijf in de kleinschalige omgeving van Wichmond. In meerdere fases moet het bedrijf groeien naar maximaal 650 dieren inclusief 500 melkkoeien en onder meer embryo’s gaan produceren voor melkveebedrijven van Koolen in Brazilië. Jolink: “Het initiatief op zich is prima, maar een dergelijke omvang past niet op deze plek.”

Bekijk de stand van zaken op de website van de gemeente Bronckhorst.

Beheer
WP Admin