Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Geen overdracht fosfaatreferentie

De overdracht van melkveefosfaatreferentie blijft beperkt tot familieleden van de eerste, tweede en derde graad. Het kabinet is niet bereid te denken over een verruiming van de regeling.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam in antwoord op Kamervragen van Jaco Geurts.

Overdraagbaarheid beperken

Van Dam zegt dat het de bedoeling is de overdraagbaarheid van waardevolle rechten te beperken. De melkveefosfaatreferentie is ingesteld om relatief intensieve bedrijven te beschermen tegen een verplichte verwerking van hun fosfaatoverschot vanaf 1 januari van dit jaar. Melkveebedrijven die na 2013 zijn begonnen, hebben wel een verplichting hun fosfaatoverschot geheel te verwerken.

Problemen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft bij de behandeling van de Wet verantwoorde groei melkveehouderij een wijzigingsvoorstel ingediend om de overdracht mogelijk te maken naar meer bloed- en aanverwanten dan alleen die in de eerste graad. Geurts ziet nu problemen ontstaan bij bedrijven die niet aan die voorwaarden voldoen.

Belonen intensieve bedrijven

Van Dam wil daar echter geen ruimte bieden. “Overdraagbaar maken van de melkveefosfaatreferentie zou ook betekenen dat relatief intensieve bedrijven zouden worden beloond met (waardevolle) verhandelbare rechten. Dit zou ook in staatssteun hebben geresulteerd, waarvan onduidelijk is of deze geoorloofd zou zijn.”

Ongeoorloofde staatssteun

De staatssecretaris zegt dat hij ook bij de toekenning van fosfaatrechten nauw in het oog zal houden of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Als dat zo is, kan de Europese Commissie Nederland op de vingers tikken.

Beheer
WP Admin