Rundveehouderij

Nieuws 2655 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina in verweer tegen Vietnamese belastingclaim

De Vietnamese douane beschuldigt verschillende zuivelondernemingen, waaronder FrieslandCampina, van het niet betalen van voldoende invoerbelasting.

Er ligt een totale claim van omgerekend meer dan €40 miljoen bij 8 zuivelondernemingen en importeurs. Dat melden Vietnamese media.

Importtarieven

Grote zuivelondernemingen als Vinamilk en FrieslandCampina beklagen zich bij de Vietnamese overheid over de in hun ogen onterechte claim. Het geschil zou gaan over de import van watervrij melkvet en watervrije boterolie.

Sinds 2000 importeren betrokken zuivelondernemingen watervrij melkvet uit Nieuw-Zeeland tegen een importtarief van 5%. Volgens de Vietnamese invoerregels mogen alleen botervet, boterolie en ghee (geklaarde boter) tegen dit tarief worden geïmporteerd. Andere producten vallen onder een importtarief van 15%.

'Andere benaming voor dezelfde producten'

Betrokken zuivelondernemingen zouden dus ten onrechte watervrij melkvet als watervrije boterolie hebben geïmporteerd. Volgens de zuivel gaat het ondanks de andere benaming om dezelfde producten. Tot op heden denkt de Vietnamese douane hier echter anders over.

De claim komt volgens Thanhniennews tegelijk met het nieuws dat de Vietnamese overheid dit jaar onvoldoende geld binnenkrijgt, als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.