Foto: ANP RundveeNieuws

‘Frankrijk beste zuivelland’

Van de 10 grootste zuivellanden in de wereld, scoort Frankrijk het beste wat concurrentiekracht betreft. Tweede is Nieuw-Zeeland, gevolgd door Duitsland, waarna Nederland pas op de vierde plaats komt.

Dat blijkt uit een studie van de agrarische dienst FranceAgriMer, die wel gebaseerd is op de situatie van 2013. De dienst gaf punten voor 40 aspecten, zoals de organisatie van de sector, het productiepotentieel, de duurzaamheid van de verschillende bronnen, de technische kennis en kunde van het productieproces en het aantal markten dat wordt bediend.

Frankrijk scoort het hoogst

Frankrijk scoort op die ranglijst 645 van de 1.000 punten, op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland met 642. Duitsland komt met 614 ook nog boven de 600 punten uit, terwijl Nederland volgens FranceAgriMer 590 punten en Ierland 552 punten scoort.

Wel hoge schulden voor Franse melkveehouders

Uit het onderzoek is ook een aantal negatieve punten naar voren gekomen, geeft FranceAgriMer toe. Zo zitten de Franse melkveehouders relatief zwaar in de schulden en zijn de productiekosten voor de zuivelsector hoger dan in de meeste andere landen.

Concurrentie

De dienst houdt de verdere resultaten geheim uit concurrentie-overwegingen. ”Het is een middel om in een sterk concurrerende omgeving de juiste richting te kiezen en acties te ondernemen”, aldus Dominique Chargé, voorzitter van de zuivelsectie binnen de organisatie.

Beheer
WP Admin